Arkivet - Helse og samfunn
Visste du at WHO definerte utbrenthet som en sykdom i 2019, men at diagnosesystemet ennå ikke er trådt i kraft i Norge? Dette innebærer at utbrenthet ikke regnes som en sykdomsdiagnose her til lands, og dermed heller ikke gir rett til sykemelding. Torill Larsen gir viktige råd for utbrente i møte med hjelpeapparatet.
John har mistet gnisten i lederkarrieren og står overfor en uventet utfordring. Her følger et utdrag av Johns historie fra boken «Hvordan lede andre uten å miste seg selv» av Espen Thunestvedt.
Han er best kjent for å skrive om avhengighet, traumer og kronisk stress. Men hva slags forhold har den verdenskjente legen Gabor Maté til meditasjon?
Mens det å overta og bruke andres klær i tidligere tider var et tegn på fattigdom, er viljen til gjenbruk nå et tegn på det motsatte. Gjenbruk, redesign og reparasjon av klær er blitt et tegn på ressursrikdom, ansvar, stilbevissthet og miljøvennlighet, skriver Niels Christian Geelmuyden.
Våren 1996 reiste Henrik B. Tschudi til California sammen med filosofen Arne Næss, som da var 84 år. Her kan du lese et utdrag fra Henriks dagbok, som du finner resten av i boken «Livsviktig – Arne Næss og dialogen».
Kan dåpen opprinnelig ha vært en måte å gi folk nær døden-opplevelser på, eller i det minste et symbol på en slik opplevelse? Rupert Sheldrake utforsker temaet i boken «Vitenskap og åndelig praksis».
Kan det være slik at minner blir lagret utenfor hjernen, selv om de delvis oppbevares inni? Larry Dossey ser nærmere på teamet, gjennom en nevropsykiaters studier av nær døden-opplevelser.
Sosialantropolog Thomas Hylland Eriksen savner professorer med hår i ørene. Selv har han i det minste en klarinett under pulten, og låner gjerne kvarttoner fra andre kulturer.
Mens det avdekkes stadig mer problematiske forhold ved kinesiske nettbutikker som Shein og Temu, shopper nordmenn der som aldri før, og ikke bare de unge. Niels Christian Geelmuyden ser kritisk på denne industrien i boken «Drepende kledelig».
De store matkonsernene opererer på siden av alt vi forbinder med helse og sunnhet, demokrati og rettferdighet. Det trengs nye, rettferdige og demokratiske modeller for matforsyning, skriver Kari Gåsvatn.
Marianne pleide å ha mye energi, men det endret seg da bedriften hun jobbet i flyttet til et nytt lokale, skriver Toril Larsen.
Ett av de mest stabile personlighetstrekkene våre er det å være utadvendt eller innadvendt, skriver Pål Johan Karlsen.
Leger utdannes i liten grad til å undre seg over pasientenes livserfaringer, skriver Gabor Maté, fra boken «Myten om det normale».
Den amerikanske «diagnosebibelen» DSM har fått en enorm makt, og det er ikke uproblematisk, skriver Bessel van der Kolk.
Separat kildesortering av tekstiler er et nytt krav i EUs avfallsdirektiv, som også Norge må følge fra 2025. Forskere er overrasket over den store andelen plast i klærne vi kvitter oss med, skriver Niels Christian Geelmuyden.
Fossile brensler er med oss overalt, også der vi minst tenker over det. Mye må endres i løpet av det neste tiåret, skriver Jens-André P. Herbener.
Kreativitet er ikke bare et spørsmål om talent eller personlighet, mener Edward De Bono i boken «Seks tenkehatter». Men det kan være lurt å kjenne til kreativitetens egen logikk.
For å være kreativ, må du legge fra deg beslutningstenkningen og bruke assosiasjonstekning. Hva det er, skriver Daniel Ofman mer om her, fra boken «Kjernekvadranten».
Maté belyser det som går tapt i alle vrangforestillinger om avhengighet. Han baner seg vei bakenfor selve fenomenet, og fokuserer på det han beskriver som en grunnleggende avhengighetsprosess.
Vi føler lett for et barn som lider, men vi klarer ikke å se barnet i den ensomme og skadeskutte voksne som må kjøpe og selge dop for å overleve, skriver Gabor Maté.
Tilpasning til traumer kan etter hvert komme i veien for funksjonsevnen, men det er ikke snakk om permanente funksjonstap, skriver Bessel van der Kolk.
Det sårede sinnet kan være en tyrann, men denne tyrannen har en skjult lengsel etter å bli avsatt, skriver Gabor Maté.
Hva skal læreren gjøre med den ene eleven som får med seg alle de andre på å skape uro? Gunnar Jakobsen skjønte at han måtte tenke nytt.
Barna til Katy Bowman fikk noe mer enn bare kunnskap om naturen. Skolen de gikk på lærte dem å leve i naturen.
Jens-André P. Herbener har skiftet mening om atomkraft, og forklarer hvorfor i dette utdraget fra boken «Slik skaper vi en bærekraftig verden».
I bøker og artikler om klimaendringene er landbruket ofte fraværende, skriver Kari Gåsvatn. Selv vil hun koble matproduksjon og samfunn sammen igjen.
Debuten alene i klasserommet var langt mer utfordrende enn jeg hadde sett for meg, skriver Gunnar Jakobsen. Les hvordan han opplevde sin første tid som lærer i dette utdraget fra boken «Jeg ser deg».
Læren Jeremy fikk ansvar for rundt tolv elever med spesialundervisning, som hadde gjort det til en vane å stryke i matematikk. Han visste at han måtte tenke nytt, skriver Barbara Fredrickson i dette utdraget fra boken «Love 2.0».
En tidlig vintermorgen kommer Karl inn, en kjekk, dresskledd mann i førtiårene. Han hilser, tar av seg frakk og sko, og vi går inn på terapirommet.
”Forfattere og intellektuelle har vært en slags avantgarde i kampen for menneskerettigheter. Kanskje samme type mennesker må begynne å kjempe for menneskelige forpliktelser,” sier Jostein Gaarder i denne samtalen fra arkivet.