Billigbutikkenes bakside
Mens det avdekkes stadig mer problematiske forhold ved kinesiske nettbutikker som Shein og Temu, handler nordmenn der som aldri før. Niels Christian Geelmuyden ser kritisk på industrien.
I 2024 undersøkte myndighetene i Sør-Korea 93 produkter rettet mot barn fra Shein, Temu og AliExpress. Produktene ble testet i syv runder. Konklusjonen var at man fant helseskadelige stoffer i 43 prosent av dem. I et av produktene fra Shein påviste man et innhold av ftalater, hormonforstyrrende mykgjørere i plastprodukter, som var 428 ganger høyere enn øvre tillatte grense i Sør-Korea.
Flere rapporter, blant annet fra det store mediehuset Bloomberg, har avdekket en rekke brudd på grunnleggende menneskerettigheter ved flere av selskapets 6000 fabrikker i Kina. Helt siden 2008 er selskapet blitt anklaget for å benytte seg av tvangsarbeid fra den undertrykte befolkningsgruppen uigurene.
Laboratorieprøver har gjort det mulig å spore bomullen i klær fra Shein til Xinjangprovinsen, hvor det meste av uigurenes tvangsarbeid foregår. Noe som fikk Shein til å fastslå at bare fire prosent av klærne som eksporteres til USA er laget av bomull. I all hovedsak står man overfor syntetiske klær.
*
I dokumentarfilmen Untold: Inside The Shein Machine søker reporteren Iman Amrani en forklaring på hvordan det er mulig å selge polyesterplagg til en lavere pris enn du betaler for en kopp kaffe. Hemmeligheten består i at de ansatte både er overarbeidet og underbetalt. Shein innledet i etterkant av dokumentaren en etterforskning av arbeidsforholdene hos enkelte av selskapets kinesiske leverandører.
Tegn kan tyde på at selskapet ønsker å unngå kritisk søkelys. Det uavhengige sveitsiske informasjonsbyrået Public Eye avdekket at mye av virksomheten både i Kina og Europa foregår skjult i boliger. Dette vet ikke unge vestlige forbrukere som fristes av råbillige plagg på TikTok. De får ikke kjennskap til at de arbeiderne mister to tredjedeler av den lave dagslønnen hvis de begår en feil i løpet av sin atten timer lange arbeidsdag.
Man blir ikke informert om at de ansatte innvilges én fridag i måneden. Pussig nok ser det heller ikke ut til å opprøre kommunistregimet at selskapet drives i åpen konflikt med landets lovbestemmelse om at en arbeidsuke aldri skal overstige 40 timer. I Sheins egen rapport fra 2021 ble det konstatert at 66 prosent av selskapets leverandører opptrådte i strid med retningslinjene for arbeidstid og sikkerhet på arbeidsplassen.
Etter grunnleggelsen i 2008 er selskapet ofte blitt anklaget for å utnytte den undertrykte folkegruppen uigurer i Xinjiang-provinsen til tvangsarbeid. Selskapet har gjort lite for å imøtegå påstandene. I den hensikt å fremstå som mer spiselig i Vesten, har selskapet flyttet hovedkontoret fra Nanjing i Kina til Singapore. Laboratorietester viser likefullt at mange av selskapets produkter fortsatt har opprinnelse i Xinjiang.
*
Det kinesisk eide nettselskapet Temu, grunnlagt i 2022, er en innbitt konkurrent av Shein når det gjelder å tilby hurtigmote. Bare i juni 2023 sendte de to selskapene 600 000 pakker til USA. Oppunder jul i 2023 saksøkte Temu giganten Shein for mafiametoder i form av en hundre sider lang anklage. Det skyldes blant annet at Shein skal ha truet leverandører til Temu med straff og konfiskert mobiltelefoner med konfidensiell informasjon.
Det er foreløpig uklart hvem som vil vinne og tape rettsoppgjøret. Inntil videre kan det konstateres at Temu sender 4000 tonn med varer hver dag, mens Shein sender 5000 tonn. I og med at dette i sum tilsvarer hundre fullstappede fraktfly av typen Boeing 777 daglig, en tredjedel av all langdistanse-flyfrakt, må man i mellomtiden fastslå at klimaet i alle fall ikke er en vinner.
Så sent som i april 2024 ble Temu anklaget av australske og amerikanske myndighetspersoner for å benytte seg av barneslaveri i leverandørkjeden. Mange talspersoner fra de to landene mente det var på høy tid å utelukke Temu fra å markedsføre de ekstremt billige klærne på overfor unge mennesker på TikTok.
Amerikanske lovgivere advarte allerede i 2023 mot «ekstremt høy risiko» for at varene på Temus nettplattform involverer tvangsarbeid i Kina. Den australske senatoren David Shoebridge påpekte at moderne slaveri er en blitt en gullkantet forretningsmodell for det omstridte nettselskapet.
*
Den siste dagen i mai 2024 konstaterte PostNord i en netthandelsrapport at Temu er nordmenns foretrukne nettsted, etterfulgt av Zalando og Ebay. 36 prosent av intervjuede nordmenn i undersøkelsen opplyste at de hadde handlet fra Temu de siste tre månedene.
Vi, verdens rikeste befolkning, kjøper langt mer fra det billige kinesiske nettselskapet enn våre naboer i Sverige, Danmark og Finland. I og med at en stor del av markedsføringen skjer på TikTok, skulle kan kanskje tro at unge kunder er dominerende. PostNord fastslår at hovedgruppen av norske brukere er mellom 50 og 79 år.
Les mer om boken «Drepende kledelig», som teksten er hentet fra.