Slik unngår du beslutningsfeller
I boken «Hvordan lede andre uten å miste seg selv» møter vi Erik, som tilbyr et helt spesielt program for lederutvikling. John blir tatt opp, og her følger en samtale mellom de to.
Hemmeligheten bak gode team
Emosjonell intelligens er bevissthet om egen adferd, mens sosial intelligens er forståelse for andres adferd. For å skape gode team på jobb trenger vi begge, skriver Anne Rød.
50% økning av mikroplast i hjernen på åtte år – nå må vi snu utviklingen
En ny studie fra februar 2025 viser at mengden nanoplast i menneskehjernen har økt med 50 prosent på åtte år. 60% av klærne våre er laget av plast og at 1/3 av all plast i havet stammer fra tekstilindustrien.
Hvor var bevisstheten?
I dokumentarfilmen «44 timer – levende død» forteller Gil Avni om noe spesielt som skjedde mens han satt og så på TV. Astri Hognestad ser nærmere på hendelsen i dette utdraget fra boken «For at vi skal kjenne livet».
De ble berøvet en verdig død
Filosof Bjørnar Berg går ikke av veien for å ta opp vanskelige temaer i sin bok «Hva lærer døden oss?» Her følger et utdrag fra kapitlet om aktiv dødshjelp.
Utbrentes møte med helsevesen og NAV
Visste du at WHO definerte utbrenthet som en sykdom i 2019, men at diagnosesystemet ennå ikke er trådt i kraft i Norge? Dette innebærer at utbrenthet ikke regnes som en sykdomsdiagnose her til lands, og dermed heller ikke gir rett til sykemelding. Torill Larsen gir viktige råd for utbrente i møte med hjelpeapparatet.
Er vi frosker som kokes til døde?
”Forfattere og intellektuelle har vært en slags avantgarde i kampen for menneskerettigheter. Kanskje samme type mennesker må begynne å kjempe for menneskelige forpliktelser,” sier Jostein Gaarder i denne samtalen fra arkivet.
John likte ikke solskinnsdager
John har mistet gnisten i lederkarrieren og står overfor en uventet utfordring. Her følger et utdrag av Johns historie fra boken «Hvordan lede andre uten å miste seg selv» av Espen Thunestvedt.
Gabor Matés syn på meditasjon
Han er best kjent for å skrive om avhengighet, traumer og kronisk stress. Men hva slags forhold har den verdenskjente legen Gabor Maté til meditasjon?
Symaskin og gjenbruk er blitt stilig
Mens det å overta og bruke andres klær i tidligere tider var et tegn på fattigdom, er viljen til gjenbruk nå et tegn på det motsatte. Gjenbruk, redesign og reparasjon av klær er blitt et tegn på ressursrikdom, ansvar, stilbevissthet og miljøvennlighet, skriver Niels Christian Geelmuyden.
Arne Næss henger teposer i ørkenen
Våren 1996 reiste Henrik B. Tschudi til California sammen med filosofen Arne Næss, som da var 84 år. Her kan du lese et utdrag fra Henriks dagbok, som du finner resten av i boken «Livsviktig – Arne Næss og dialogen».
Dåp som nær døden-erfaring
Kan dåpen opprinnelig ha vært en måte å gi folk nær døden-opplevelser på, eller i det minste et symbol på en slik opplevelse? Rupert Sheldrake utforsker temaet i boken «Vitenskap og åndelig praksis».
Er det ikke hjernen som skaper bevissthet?
Kan det være slik at minner blir lagret utenfor hjernen, selv om de delvis oppbevares inni? Larry Dossey ser nærmere på teamet, gjennom en nevropsykiaters studier av nær døden-opplevelser.
Snartenkt verdensvenn
Sosialantropolog Thomas Hylland Eriksen savner professorer med hår i ørene. Selv har han i det minste en klarinett under pulten, og låner gjerne kvarttoner fra andre kulturer.
Billigbutikkenes bakside
Mens det avdekkes stadig mer problematiske forhold ved kinesiske nettbutikker som Shein og Temu, shopper nordmenn der som aldri før, og ikke bare de unge. Niels Christian Geelmuyden ser kritisk på denne industrien i boken «Drepende kledelig».
Klarer vi å spise konsernfritt?
De store matkonsernene opererer på siden av alt vi forbinder med helse og sunnhet, demokrati og rettferdighet. Det trengs nye, rettferdige og demokratiske modeller for matforsyning, skriver Kari Gåsvatn.
Da de faste kontorplassene forsvant
Marianne pleide å ha mye energi, men det endret seg da bedriften hun jobbet i flyttet til et nytt lokale, skriver Toril Larsen.
Verden er best tilpasset de utadvendte
Ett av de mest stabile personlighetstrekkene våre er det å være utadvendt eller innadvendt, skriver Pål Johan Karlsen.
Det diagnoser ikke avdekker
Leger utdannes i liten grad til å undre seg over pasientenes livserfaringer, skriver Gabor Maté, fra boken «Myten om det normale».
De psykiatriske diagnosenes makt
Den amerikanske «diagnosebibelen» DSM har fått en enorm makt, og det er ikke uproblematisk, skriver Bessel van der Kolk.