Hemmeligheten bak gode team

Emosjonell intelligens er bevissthet om egen adferd, mens sosial intelligens er forståelse for andres adferd. For å skape gode team på jobb trenger vi begge, skriver Anne Rød.

I sitt forskningsarbeid oppdaget Daniel Goleman at IQ ikke var nok for å lykkes som leder. I tillegg til forretningssans og tilhørende ferdigheter trengte en leder en god dose emosjonell og sosial intelligens for å nå sine mål. Mens IQ har vært den beste indikator for akademisk suksess, var det emosjonell og sosial intelligens som avgjorde en leders evne til å oppnå suksess i sin karriere og profesjon.

Emosjonell intelligens handler om en persons evne til å bruke følelser på en positiv måte. Med det mener vi i hvilken grad vi kjenner oss selv, forstår våre følelser, handlinger og reaksjoner, og hvordan vi uttrykker og styrer disse for å oppnå resultater sammen med andre. Det innebærer også evnen til egen motivasjon, impulskontroll, samt å forstå sammenhengen mellom vår adferd og den effekten den skaper hos andre.

Sosial intelligens bygger på emosjonell intelligens og regnes som evnen til å vise empati med andre og se en situasjon fra deres perspektiv. Klarer vi å forstå andres følelser istedenfor å dikte opp det vi tror, eller det som passer oss best?

Elementene i sosial intelligens gjør oss i stand til å knytte sosiale kontakter og skape gode samarbeidsrelasjoner som varer over tid. Vi slår ofte de to intelligenstypene sammen under samlebetegnelsen emosjonell intelligens. Denne evnen er avgjørende for å skape gode team.

Relasjonsintelligens handler om evnen til å se, forstå og samhandle med et menneskelig relasjonssystem, slik at vi kan frigjøre og nyttiggjøre oss den iboende innsikt. Den omfatter også emosjonell og sosial intelligens, og favner helheten gjennom et systemperspektiv.

Vi skifter fokus fra enkeltindividene i relasjonssystemet (teamet) til selve relasjonssystemet. På den måten blir de enkeltes følelser, ord og handlinger et uttrykk for dynamikken i relasjonssystemet.

Les mer om systemperspektivet i boken «Systeminspirert ledelse i praksis» av Anne Rød.  

Forrige
Forrige

Slik unngår du beslutningsfeller

Neste
Neste

50% økning av mikroplast i hjernen på åtte år – nå må vi snu utviklingen