Klær er også plastsøppel
Separat kildesortering av tekstiler er et nytt krav i EUs avfallsdirektiv, som også Norge må følge fra 2025. Forskere er overrasket over den store andelen plast i klærne vi kvitter oss med, skriver Niels Christian Geelmuyden.
De neste årene er de viktigste
Fossile brensler er med oss overalt, også der vi minst tenker over det. Mye må endres i løpet av det neste tiåret, skriver Jens-André P. Herbener.
Lær deg å tenke på tvers
Kreativitet er ikke bare et spørsmål om talent eller personlighet, mener Edward De Bono i boken «Seks tenkehatter». Men det kan være lurt å kjenne til kreativitetens egen logikk.
Tekning for kreative gjennombrudd
For å være kreativ, må du legge fra deg beslutningstenkningen og bruke assosiasjonstekning. Hva det er, skriver Daniel Ofman mer om her, fra boken «Kjernekvadranten».
Vi må tenke nytt om avhengighet
Maté belyser det som går tapt i alle vrangforestillinger om avhengighet. Han baner seg vei bakenfor selve fenomenet, og fokuserer på det han beskriver som en grunnleggende avhengighetsprosess.
Avhengighetens sårbare kjerne
Vi føler lett for et barn som lider, men vi klarer ikke å se barnet i den ensomme og skadeskutte voksne som må kjøpe og selge dop for å overleve, skriver Gabor Maté.
Forsøk på å takle traumer
Tilpasning til traumer kan etter hvert komme i veien for funksjonsevnen, men det er ikke snakk om permanente funksjonstap, skriver Bessel van der Kolk.
Viljen til å revurdere
Det sårede sinnet kan være en tyrann, men denne tyrannen har en skjult lengsel etter å bli avsatt, skriver Gabor Maté.
Slik fikk eleven tillit til meg
Hva skal læreren gjøre med den ene eleven som får med seg alle de andre på å skape uro? Gunnar Jakobsen skjønte at han måtte tenke nytt.
Barna som gikk på naturskole
Barna til Katy Bowman fikk noe mer enn bare kunnskap om naturen. Skolen de gikk på lærte dem å leve i naturen.
Atomenergi er en av de minste ondene
Jens-André P. Herbener har skiftet mening om atomkraft, og forklarer hvorfor i dette utdraget fra boken «Slik skaper vi en bærekraftig verden».
Miljøbevegelsen må forholde seg til landbruket
I bøker og artikler om klimaendringene er landbruket ofte fraværende, skriver Kari Gåsvatn. Selv vil hun koble matproduksjon og samfunn sammen igjen.
Jeg nådde ikke gjennom til klassen
Debuten alene i klasserommet var langt mer utfordrende enn jeg hadde sett for meg, skriver Gunnar Jakobsen. Les hvordan han opplevde sin første tid som lærer i dette utdraget fra boken «Jeg ser deg».
Elevene begynte å åpne seg
Læren Jeremy fikk ansvar for rundt tolv elever med spesialundervisning, som hadde gjort det til en vane å stryke i matematikk. Han visste at han måtte tenke nytt, skriver Barbara Fredrickson i dette utdraget fra boken «Love 2.0».
Kanskje er utbrenthet en form for streik
En tidlig vintermorgen kommer Karl inn, en kjekk, dresskledd mann i førtiårene. Han hilser, tar av seg frakk og sko, og vi går inn på terapirommet.
Hvordan kunne dette ha hendt?
Etter 14 dagers sykmelding var jeg ikke et skritt nærmere å klare å begynne å jobbe igjen. Det skremte meg skikkelig, skriver Torill Larsen.
Betydningen av å bli lyttet til
Begynner vi å konfrontere det som går for seg i en dialoggruppe, er vi ved kjernen i det som skjer i alle samfunn, skriver David Bohm.
Å ønske uenighet velkommen
Under et folkemøte fikk Arnold Mindell en viktig innsikt: «Hvordan kunne jeg forlange at han skulle forstå andre, hvis ikke jeg selv forsto ham?»
Sensitive menneskers funksjon
Hvorfor har noen mennesker blitt høysensitive? Antakelig har de bidratt til en positiv utvikling i menneskeheten. Det fins altså en evolusjonsmessig forklaring, skriver Åse Dragland.
Sensitivitetens velsignelse og forbannelse
Å være ekstra sensitiv kan være et klassisk tveegget sverd, skriver Gabor Maté.