Vi må tenke nytt om avhengighet

av Camilla Jensen, oversetter av “I de sultne spøkelsenes rike”

«I tåkeheimen av alle misoppfatninger som preger samtalen om stoffavhengighet i det offentlig rom, er det én som skiller seg ut, nemlig forestillingen om at selve stoffinntaket fører til avhengighet», skriver Maté i boken «I de sultne spøkelsenes rike».

Han peker videre på at denne myten danner fornuftsgrunnlaget for ruspolitikk i så godt som hele verden, og for den såkalte Krigen mot narkotika, et dogme han mener virker diametralt mot sin hensikt.   

Den logiske bristen i rasjonalet anskueliggjør han blant annet ved å poengtere at spillavhengighet per definisjon er en avhengighet, uten at noen påstår at den er forårsaket av kortstokken. Maté belyser det som går tapt i alle vrangforestillinger om avhengighet. Han baner seg vei bakenfor selve fenomenet, og fokuserer på det han beskriver som en grunnleggende avhengighetsprosess.

Rusmidler er bare ett av mange mulige omdreiningspunkter, i likhet med sex, porno, mat, sosiale medier, mobilbruk, shopping og selveksponering for å høste feedback og beundring. Forfatteren viser til egen erfaring med avhengighetsatferd, og plasserer seg med den på et kontinuum han mener vi alle befinner oss på, et eller annet sted.

Maté regnes for å være en viktig og radikal stemme i ordskiftet om menneskets vilkår og storsamfunnets ansvar for sosioøkonomisk årsak og virkning. Han retter både i denne og tidligere bøker en dyp kritikk mot vår kulturs unnlatelsessynder mot de marginaliserte og ressurssvake, barns oppvekstsvilkår og småbarnsforeldres betingelser.

Bokens tittel refererer til en tilstand i det buddhistiske livshjulet, der de utmagrede spøkelsenes domene representerer en ond sirkel av umettelig begjær og lengsel, uten den frie viljen og evnen til å ta fornuftige valg, som råder i menneskenes rike. For Maté gestalter disse spøkelsene alle mennesker med avhengighet.

Den manglende valgfriheten utdyper og utreder han både vitenskapelig og anekdotisk, begge deler som erfaren lege. Dels gjennom en inngående kjennskap til fysiologiske betingelser, nevrobiologi, epigenetikk, arv og miljø, og dels på bakgrunn av sitt arbeid i en bydel av Vancouver med ekstrem konsentrasjon av tunge stoffmisbrukere.

Maté var i en årrekke «husdoktor» for et medisinsk lavterskeltilbud i dette belastede området, og har vært tett på mennesker de fleste andre anstrenger seg for å unngå. Gjennom gjenfortellinger av samtaler og opplevelser med disse menneskene synliggjør Maté hva det umettelige begjæret og lengselen kommer fra. «Spørsmålet er ikke hva avhengigheten kommer av. Spørsmålet er Hva smerten kommer av», skriver han og understreker viktigheten av å stille de rette spørsmålene for å få andre svar enn de vi allerede har og tror er de riktige.

Her til lands er det ikke tidligere utgitt en bok som såpass omfattende og inngående tar for seg avhengighet som fenomen og samfunnsproblem. Med «I de sultne spøkelsenes rike» ønsker forfatteren å gjøre oss bevisst ansvaret vi alle har for utviklingen av denne enorme utfordringen som får stadig større fotfeste.

Konsekvensene er alt mer alvorlige, fordi det berører stadig flere mennesker, sett under ett, og atskillig flere grupper av befolkningen generelt. Dette er ikke en selvhjelpsbok, men innsikten den gir, kan bidra til en selvforståelse for de som er direkte berørt, og til å nyansere et polarisert bilde og bryte ned fordommer hos de som antar at avhengighet er noe som vedrører «de andre».

Les mer om boken «I de sultne spøkelsenes rike»