Bokutdrag - Innledning til "Myten om det normale"
I det mest helsebesatte samfunnet noensinne er ikke alt såre vel. Vår kollektive helse blir bare dårligere. Hva er det som skjer? Hvordan skal vi tolke det at vi i vår moderne verden, der medisinen aldri før har vært mer nyskapende og avansert, opplever stadig mer kronisk fysisk sykdom, mental lidelse og avhengighet? Ikke minst, hvorfor opplever vi ikke dette som bekymringsfullt? Legger vi i det hele tatt merke til det? Og hvordan skal vi klare å forebygge og helbrede alle lidelsene vi rammes av.
Etter over 40 år med erfaringer fra klinisk praksis, har den anerkjente legen Gabor Maté innsett at den rådende forståelsen av begrepet «normalitet» ikke gir mening. Den ignorerer nemlig hvordan vi påvirkes fysisk og psykisk av traumer, stress og forventninger som følge av en moderne livsstil. Maté legger i boken «Myten om det normale» puslespillbrikkene for å gi oss en helhetlig forståelse av hva det egentlig er som skjer.
Hør innledningen til boken i denne podkastepisoden.
Lytt til episoden her, eller der du hører podcast (feks. Spotify eller Apple Podcasts).
Utdrag fra boken:
Traumer skiller oss fra kroppen
I mange år var det vanskeligste spørsmålet jeg kunne få «Hva føler du?» skriver Gabor Maté.
Les hele bokutdraget her
Når vi avledes fra å leve
Dersom traumer fører til at vi mister kontakten med oss selv, gir det mening å si at vi kollektivt holder på å drukne i inntrykk som både utnytter og underbygger traumer. Gabor Maté reflekterer over hvorfor vi omgir oss med så mye støy og meningsløs underholdning.
Les hele bokutdraget her
Sensitivitetens velsignelse og forbannelse
«Ikke vær så veldig sensitiv», får mange ofte høre. Men andre ord, «Ikke vær så veldig deg selv». Genetisk sårbarhet koder ikke for sykdom, men det kan bidra til sensitivitet hos en person som blir mer påvirket av livets omskiftninger enn en som er mer robust anlagt – en langt fra uvesentlig konsekvens. Å være ekstra sensitiv kan være et klassisk tveegget sverd.
Les hele bokutdraget her