Ha det, da
Nå skal de grå fjes på tusen lærerværelser igjen få tilbake sin farge, og sinnet kan snarlig fylles med lavintensive inntrykk fra de enkle ting i hverdagen, som kortreist dagdriveri og en problemfri time i gode venners lag (å be om skyfri himmel i tillegg er kanskje i overkant kravstort).
En smakebit av drømmefellesskapet
En stor gruppedialog kan belyse en problemstilling på helt andre måter enn en meningsmåling, og motivere til kollektiv handling.
Vi nøyer oss ikke med en rask løsning
Med en transformativ tilnærming til konflikter prøver vi å forstå en hendelse som en del av et større forløp. Målet er ikke bare å få slutt på den aktuelle konflikten, men å forebygge nye konflikter og bygge en fremtid vi ønsker.
Kunsten å reflektere i grupper
Så med all verdens informasjon tilgjengelig bare en distraksjon unna, er det bare rett og rimelig at vi lærere endelig får vist at vi befinner oss på toppen av den byråkratiske behovspyramiden; vi får reflektere i grupper.
Viljestyrke smitter
Øver du opp selvkontroll og viljestyrke på ett område, kan det smitte over på resten av livet ditt, skriver Roy F. Baumeister og John Tierney.
De usunne relasjonene
Omgangskretsen vår påvirker oss både på godt og vondt. Psykolog Pål Johan Karlsen gir en smakebit på hvordan, fra boken «Psykologi i et nøtteskall».
Vurderingstivoli
Ikke før har jetlaget lagt seg etter påskehøytidens omsnudde døgnrytme, før de håpefulle ungdommene igjen ramler inn på skolepulten – mer eller mindre motiverte for å bli gagns mennesker og samfunnsbyggere (på sikt).
Ut av det trange skinnet
Sitter vi fast i det gamle når vi er ment å vokse og ta i bruk mer av oss selv, får vi problemer, skriver Astri Hognestad.
Tør du å se innover?
Det er mange grunner til at folk unngår å spørre seg selv hvem de er. Daniel Ofman forklarer hvorfor det er viktig å gjøre det.
Kjernekvaliteter og fallgruver
Daniel Ofman introduserer kjernekvadranten, et rammeverk som viser forbindelsen mellom våre kjernekvaliteter, fallgruver, utfordringer og allergier.
Kast lys over skyggesider
Å bli bevisst på skyggesider er en viktig oppgave både i individer og grupper, skriver Linda Ellinor og Glenna Gerard.
Til ungdommen – fra en utdatert, naturromantisk og småsur fyr
Aldri før har vel nasjonen sett makan til ungdom. Kanskje ikke så gode til å rydde, men stort sett høflige og opptatt av dyrevelferd og ridd av klimaangst. De klarer seg godt blant folk, oppfører seg stort sett etter forskriftene og er bare unntaksvis utagerende. Men gi de en fastnøkkel og se at usikkerheten tar dem.
Traumer endrer hjernen
Traumer påvirker oss ulikt avhengig av når i livet vi rammes av dem. Bruce D. Perry forklarer hvordan, fra boken «Gutten som ble oppdratt som hund».
Når omsorgspersoner er farlige
Psykiater Bessel van der Kolk ble overrasket da han erfarte noe helt annet enn lærebøkene fortalte ham om incest.
Jeg vil bli en ukrainer
Margaret Wheatley skrev dette i 2005 for å hedre den oransje revolusjonen i Ukraina som begynte 22. november 2004 etter et svært uredelig presidentvalg (basert på uavhengige og lokale data).
Utvikling trenger kaos
Kan det tenkes at vi hindrer ekte livsutfoldelse når vi vil for mye, når vi vil planlegge hvordan livet skal være i for stor grad? spør psyoterapeut Astri Hognestad.
Kaoskommunikasjon
Ofte foretrekker vi lineær, ryddig kommunikasjon for å løse konflikter. Men den mer kaotiske, ikke-lineære har også en funksjon, skriver Arnold Mindell.
Når en pandemi nærmer seg slutten
Nå er det endelig over, sa folk. De andres intimsone er din intimsone nå. Klemming er in. Folkemengder er noe man skal bade i. Men hva sitter vi igjen med etter disse to knappe årene med covidfrykt og vaksinemotstanderhets, sett fra et undervisningsståsted?
Den dialogiske dansen
Før hver dialog går deltakerne gjennom spilleregler og ferdigheter. To av ferdighetene handler om å uttrykke og å lytte, men hva innebærer det egentlig å kultivere disse ferdighetene? Hva skjer hvis vi underkjenner den ene eller andre?
Økologisk økonomi for bærekraftig samfunnsutvikling
Dagens samfunn står overfor mange utfordringer som det har vist seg vanskelig å løse. Faget økologisk økonomi ble etablert med utgangspunkt i at det var umulig å finne løsninger på problemer knyttet til miljø og fattigdom innenfor dagens vekstorienterte globaliserte markedsøkonomi.