Vi nøyer oss ikke med en rask løsning
Med en transformativ tilnærming til konflikter prøver vi å forstå en hendelse som en del av et større forløp. Målet er ikke bare å få slutt på den aktuelle konflikten, men å forebygge nye konflikter og bygge en fremtid vi ønsker. John Paul Lederach beskriver et konkret eksempel, fra «Den lille boken om konflikttransformasjon».
Familien min har av en eller annen grunn friske diskusjoner om husarbeid, for eksempel hvem som skal ta oppvasken. Noe ytterst banalt kan føre til store krangler, som tilsynelatende oppstår ut av det store intet. Fokuset i konflikten er noe konkret og spesifikt: stabelen med oppvask. Energien vi bruker til dette, tyder imidlertid på at noe mye større står på spill.
Ja, det står faktisk mye mer på spill i denne diskusjonen enn bare oppvasken. Vi forhandler om kvaliteten på relasjonen vår, forventningene til hverandre, fortolkningene av egenarten vår som enkeltpersoner og familiemedlemmer, følelsen av egenverdi, omsorgen for hverandre og hvordan maktforholdet er fordelt og hvordan beslutninger blir tatt i forholdet. Oppvasken dreier seg om alt dette.
Alle disse tingene ligger implisitt når vi stiller følgende spørsmål: «Hvem skal ta oppvasken i kveld? Hvem er det som har gjort det frem til nå? Hvem skal ta den i fremtiden?» Som du skjønner, dreier det seg ikke bare om skitne tallerkener. Oppvasken fører til at vi begynner å krangle, for den viser oss ulike sider ved relasjonen vår – hvis vi klarer å se bortenfor eller bak oppvasken og på de underliggende eller gjengse mønstrene og problemene i relasjonen.
Vi kunne ha nøyd oss med følgende spørsmål: «Hvem skal ta oppvasken i kveld?» Problemet ville ha vært løst så snart vi fikk et svar. Og i mange tilfeller er det akkurat det vi gjør, enten fordi vi har dårlig tid, eller fordi vi ikke er interessert i å gå mer i dybden: Vi finner en rask løsning på problemet.
Men med den raske løsningen prøver vi ikke å finne ut hva som skjer i forholdet vårt og i familien, og vi finner ingen dypere mening med det. Tar vi ikke tak i det hele på et dypere plan, vil energien bygge seg opp og melde seg igjen neste gang noen må ta oppvasken, vaskerommet er fullt av skittentøy eller skoene bare ligger og slenger midt på gulvet.
Sett med konflikttransformasjonens linser klarer vi å se bortenfor oppvasken, slik at vi kan sette den aktuelle relasjonen inn i en kontekst, for deretter å ta en ny titt på stabelen med oppvask. Med transformasjon nøyer vi oss ikke med en rask løsning som tilsynelatende får bukt med det aktuelle problemet, men vi prøver å skape et rammeverk for å håndtere innholdet, konteksten og strukturen i relasjonen.
Med transformasjon som tilnærming streber vi etter å etablere konstruktive endringsprosesser ved hjelp av konflikt. Prosessene gir oss muligheten til å lære om mønster og ta tak i relasjonelle strukturer, samtidig som de byr på konkrete løsninger på aktuelle utfordringer. Et litt tåpelig eksempel synes du kanskje? Ja, hvis vi ikke ser noe annet enn oppvasken. Nei, hvis oppvasken gir oss et vindu til å studere livet, utviklingen og relasjonen og gir oss en forståelse av hva som skjer.
Les mer om boken her: