Det er ikke realistisk å fortsette som før
For ikke så altfor lenge siden var sparing og nøysomhet en dyd, i dag er det nærmest samfunnsfiendtlig ikke å delta i forbruksspiralen. Henrik B. Tschudi skriver om dette i forordet til boken «Levende økonomi» av Christian Egge.
Dypøkologien
Dyp økologi (til forskjell fra grunn økologi) innebærer en dyp intensjon og en oppriktig vilje til spørsmål, dialog, innlevelse og handling – individuelt og kollektivt. Her er en forenklet versjon av dypøkologiens 8 punkter.
Dyr har noe å lære oss om traumer
Hvis ikke kropp og sinn ivaretas som en enhet, vil vi verken forstå eller kunne helbrede traumer på et dypere plan, skriver Peter A. Levine.
Når omsorgspersoner er farlige
Psykiater Bessel van der Kolk ble overrasket da han erfarte noe helt annet enn lærebøkene fortalte ham om incest.
Jeg vil bli en ukrainer
Margaret Wheatley skrev dette i 2005 for å hedre den oransje revolusjonen i Ukraina som begynte 22. november 2004 etter et svært uredelig presidentvalg (basert på uavhengige og lokale data).
Utvikling trenger kaos
Kan det tenkes at vi hindrer ekte livsutfoldelse når vi vil for mye, når vi vil planlegge hvordan livet skal være i for stor grad? spør psyoterapeut Astri Hognestad.
Fremtiden er i Flux
Som 20-åring ble April Rinne kastet ut i uvisshet. Nå vil hun lære oss å se på endring og usikkerhet som muligheter og ikke som trusler. Teksten er hentet fra innledningen til boken «Flux».
Lidelsen har mye å lære oss
Når livet blir vanskelig eller smertefullt, føler vi at noe er galt. Pema Chödrön ber oss snu opp-ned på den vanlige tenkemåten om lidelse.
Er han drapsmann eller livredder?
Jarvis Jay Masters sitter på dødscellen i San Quentin-fengselet i USA. Er han uskyldig dømt? undrer journalist og forfatter David Scheff.
Depresjon er mer enn et kjemisk problem
Eva Meijer tar oss med inn i sin egen opplevelse og forståelse av det hun kaller en slags hjerneråte.
Vi er ikke separate vesener
Vi oppfatter virkeligheten som konkrete gjenstander, men kvantefysikken avslører den som noe mye merkeligere, skriver Astri Hognestad.
Det sanne og det riktige - virker det?
I barnesangen Er det ikke rart heter det «Jeg tror det ikke før jeg får se det». Kanskje det hadde vært en bedre start på livet om vi fikk høre «Jeg ser det ikke før jeg får tro det».
Fra sosial etikk til McMindfulness
Gestaltterapeut Vikram Kolmannskog reflekterer over den moderne formen for mindfullness, som markedsføres som en teknikk for å mestre stress.
Slik ødelegger industrilandbruk for fattige land
Fri verdenshandel har rykket bort grunnlaget for lokalt produsert mat og ført til hungersnød i fattige distrikter som tidligere hadde nok mat.
Kan atomer føle?
Er bevissthet begrenset til mennesker og kanskje andre livsformer på Jorden, eller fins det også andre steder i kosmos? spør Ervin Laszlo.
Still spørsmål ved skyldfølelsen
Det viktig å skille mellom ytre og indre grunner for skyldfølelse, skriver psykoterapeut Astri Hognestad.
Hvorfor får svarte amerikanere oftere prostatakreft?
Hos afroamerikanere er prostatakreft dobbelt så vanlig som i den hvite amerikanske befolkningen. Gabor Maté ser nærmere på psykologiske faktorer.
Etter fem minutter i et klasserom ser du ikke lenger rase
Da David McCullough begynte som engelsklærer ved en vidergående skole i Massachusets i 2002, ble han bedt om å gjøre unntak for svarte elever.
Skjebne som kamp – noen innfall
Uten spenning, kamp og kampens utfall synes skjebnen å falme, og livet kan synes blekt tamt.
Har du ensomhetsangst?
Å kunne takle å være alene er viktig for menneskers utvikling, skriver psykoterapeut Astri Hognestad.