Å dvele ved negative hendelser
Å snakke om traumer er ikke alltid helbredende, skriver Bruce D. Perry og Maia Szalavitz.
Bak kvantesløret
Fysikere flest blir ved sin lest og holder seg til fysikken. Men også fysikere er etter hvert mindre redde for å spørre etter meningen med livet, om for eksempel Gud har noen plass i et fysisk univers. Les Fred Alan Wolf i samtale med Flux i denne artikkelen fra arkivet.
Vaner hjelper deg gjennom depresjon
Eva Meijer skriver om hva som har hjulpet henne gjennom depresjon, fra boken «Grensene for mitt språk».
Generasjon overveldende
Vi hører mye om psykiske lidelser blant dagens ungdom. Kanskje lider de mest av kronisk overstimulering og høye krav til selvrealisering, skriver Åse Dragland.
Hvordan virker dialog?
Dialog er forskjellig fra samtale, drøfting, undervisning, læring og debatt. Lisa Schirch og David Campt skriver om dialogens unike funksjon.
Slik lykkes du med idédugnad
Idédugnad er en klassisk teknikk som brukes for å generere mange ideer raskt, uten å vurdere dem. Ron Kraybill og Evelyn Wright beskriver hvordan dette kan legges opp.
Traumer skiller oss fra kroppen
I mange år var det vanskeligste spørsmålet jeg kunne få «Hva føler du?» skriver Gabor Maté.
Hva er dissosiasjon?
De fleste traumatiske opplevelser utløser en kombinasjon av overaktivering og dissosiasjon. Her forklarer traumeekspert Bruce Perry hva dissosiasjon innebærer i praksis.
Status-slaver
Føler du deg nedkjørt av arbeid? Du er i godt selskap. Et helsemagasin fant gjennom en undersøkelse av 1.500 menn at nesten halvparten av dem klaget over et liv som var dominert av jobben. Slik var det ikke ment å være.
Kan hjertet ordne opp i regningene?
Hva slags arbeid er nødvendig? Kan økonomi og intuisjon smelte sammen? Og hvorfor blir det bare surr når teoretikeren skal handle? To universalindividualister stuper inn i spørsmålene i denne artikkelen fra arkivet.
Survival of the Happiest
Vil det velstående og nytende mennesket dø ut på sikt, ettersom vi velger fritid og lykkejakt fremfor barneflokken? Tenk om det moderne menneskets fokus på nytelse vil klare å rokke ved vårt viktigste ur-instinkt - opprettholdelse av vår egen art?, spør Ellen Lorenzen i denne artikkelen fra arkivet.
Naturvitenskapens emosjonelle hitliste
Når menneskene oppdras, lærer de om en rekke fenomener i naturen, uten å ha noe forhold til hvordan det føles. Er det for eksempel gøy eller trist å være et elektron i en strømkrets? Eller hvordan oppleves det å bli kastet ut i vannet, slik som steiner til stadighet blir? Liker de vann?
Naturen roper etter utforskning
Åse Dragland erfarte en helt annen barndom enn den de fleste har i dag. Nå brenner hun for å få barna ut i naturen, der den frie leken gir helt andre utfordringer enn den organiserte.
Kompost på liten plass
Kari Gåsvatn besøker en venninne og får et minikurs i bokashi, en japansk metode for å omgjøre matavfall til næringsrik kompost.
Simple Living: Pengene eller livet
Framtiden i våre hender har snakket om det i over 30 år, men først da amerikanerne på 1990-tallet døpte det Simple Living ble det trendy. Å forenkle livsstilen handler ikke lenger bare om å ta vare på miljøet, men i høy grad om å ta vare på seg selv.
Veier til helse
Helsevesenet tjener ikke forbrukerne, de er i stor grad til for den farmasøytiske industrien, mener Jan Klyve. Bærekaftig helse for fremtiden krever noe vesentlig annet.
Når vi avledes fra å leve
Gabor Maté reflekterer over hvorfor vi omgir oss med så mye støy og meningsløs underholdning, fra boken «Myten om det normale».
Ut av smerte-loopen
Å ha ekte medfølelse med oss selv er noe annet enn den selvmedlidenheten der vi lukkes inne i egen smerte, skriver Bjørnar Berg.
Reaktiv eller mottakelig sinnstilstand?
Når vi er sammen med barna våre, kan det være ekstremt nyttig å finne ut om de er i en reaktiv eller mottagelig sinnstilstand, skriver Daniel J. Siegel og Tina Payne Bryson.
Når amygdala fyrer for sterkt
Hva skjer når hjernens stressreaksjon blir så sterk at det skaper traumer? Det forklarer Franz Ruppert i dette utdraget fra boken «Forstå dine sår i sjelen».