Den gamle normalen
Da Charles Eisenstein vokste opp på 1970- og 80-tallet, så fremtiden lys ut. Nå virker den gamle normalen som en illusjon, skriver han.
Mye av det normale i vårt samfunn er ikke sunt
At samfunnsliv påvirker helse er ingen ny oppdagelse. Men å anerkjenne denne forbindelsen har aldri vært mer presserende, skriver Gabor Maté.
Det inspirerende er det autentiske
Vi kan gi uttrykk for kjernekvalitetene våde ved å la dem skinne gjennom personligheten vår eller arbeidet vårt. Da kan vi inspirere både oss selv og andre, skriver Daniel Ofman.
Fangen som ble inspirert
Jarvis Jay Masters har sittet i fengsel siden 1981, da han var nitten år gammel. Underveis er han blitt en anerkjent buddhistisk tenker og veileder som har inspirert mange. David Sheff skriver om livet hans i dette utdraget fra boken «Buddhisten på dødscellen».
Hvor bør grensa gå for dødshjelp?
Et av de vanskeligste spørsmålene i forbindelse med dødshjelp, er å avgjøre hvilke pasienter som skal omfattes av en eventuell ordning, skriver forfatter Bjørnar Berg.
I konflikter blir vi testet på et dypere plan
Konflikter byr på særlig viktige muligheter til vekst og utvikling, skriver Ron Kraybill og Evelyn Wright.
Sett antagelsene på vent
Det er ikke de ulike antagelsene som skaper problemer, men behovet for å ha rett, skriver Linda Ellinor og Glenna Gerard.
Hjelp barnet med å integrere minner
Implisitte minner kan bli til en skjult landmine. Hva det betyr, får du vite i dette utdraget fra boken «På lag med hjernen» av Daniel J. Siegel og Tina Payne Bryson.
Få kontakt med gamle gleder
Når vi får kontakt med gledesfylte begivenheter fra hukommelsen, aktiveres disse følelsene og blir en ressurs. Astri Hognestad skriver om minner og biografiarbeid.
Hvorfor lærer vi ikke om døden på skolen?
Jeg har en bekjennelse å komme med. Da pappa døde, var jeg ikke til stede, skriver Bjørnar Berg.
Vår sanne natur
Fins det en del av oss som ikke dør når kroppen dør, og går det an å bli kjent med denne delen mens vi er i live? Duane Elgin filosoferer over dette i boken «Det levende universet».
Den vanskelige maten
Vi må forberede oss på andre tider også i matveien. Mat er fremfor alt særdeles komplekse saker. Ernæringsforskerne Gerd Holmboe-Ottesen og Helle Margrete Meltzer mener forskningen må gå dypere til verks. Det er ikke nok å studere ett og ett stoff i maten.
Uperfekte foreldre
Hvordan mestre foreldrejobben bra nok? Og hvor bra er bra nok? Det mangler ikke på velmenende råd til foreldre – både fra kjente og kjære, fra fagfolk, podkaster, bøker og artikler. Men hva koker det ned til? Hva er det viktigste vi behøver å ta med oss på veien?
Fra snever til åpen vitenskap
David Lorimer stiller spørsmål ved det skarpe skillet mellom ånd og vitenskap. Han insisterer på bevissthet som grunnlag for å forstå både vitenskap og en åndsvirkelighet.
#4: Iain McGilchrist
I år ønsker vi å bruke adventstiden til å fremsnakke mennesker og organisasjoner som vi opplever gjør godt arbeid. Vi avslutter kalenderen med ingen andre enn mannen med veldig mange titler og enda større spørsmål: Iain McGilchrist. God jul!
Slik lar du barnet «føle seg følt»
Når et barn er lei seg, vil det ofte ikke fungere med logikk før vi har svart på de følelsesmessige behovene i høyre hjernehalvdel, skriver Daniel J. Siegel og Tina Payne Bryson.
Den formbare barnehjernen
Tidlig i spedbarnets liv lagrer høyre hjernehalvdel mønstre for tilknytning og strategier for å mestre følelser. Astri Hognestad skriver om betydningen av gode omsorgspersoner.
#3: Pari-senteret
I år ønsker vi å bruke adventstiden til å fremsnakke mennesker og organisasjoner som vi opplever gjør godt arbeid. Denne tredje søndagen vil vi fokusere på Pari-senteret.
Evne til innlevelse
“Det er viktig å skille mellom ufrivillig ensomhet, altså savn, og frivillig ensomhet, som kanskje er det vi trenger aller mest i et moderne samfunn. Sansene er så opptatt av bilder, lukter, synsinntrykk, samvær og opplevelser at mange aldri får tenkt over vitsen med det hele”, sier Erik Dammann i denne samtalen fra arkivet.
#2: Margaret Wheatley og Warriors for the Human Spirit
I år ønsker vi å bruke adventstiden til å fremsnakke mennesker og organisasjoner som vi opplever gjør godt arbeid. Andre ut er Margaret Wheatley og Warriors for the Human Spirit.