De automatiske tankene
Psykolog og forfatter Renée Toft Simonsen beskriver rått og ærlig den følelsesmessige berg-og-dal-banen som føler med overgangsalderen.
“Assumption is the mother of all fuck-ups”
Antakelser kan forstås som de vedtatte sannheter som ligger bakenfor det vi tror vi vet. Som underbevisste filtre, farger de måten vi oppfatter verden på. Hvordan kan dialog bidra til å avdekke noen av våre antakelser?
Vi er ikke separate vesener
Vi oppfatter virkeligheten som konkrete gjenstander, men kvantefysikken avslører den som noe mye merkeligere, skriver Astri Hognestad.
Vår vanlige bevissthetstilstand er en streng sensor
Bevisstheten utforskes med mange ulike metoder, men konklusjonene er forbløffende like, skriver Ervin Laszlo.
Etterpåklokskap er også klokskap
Demokrati er luksus. I løpet av menneskeartens tid er det egentlig bare et ørlite tidsspenn hvor vi har unngått å knuse trynene på hverandre ved uenighet. Det å respektere andres meninger, skille sak og person, inngå kompromisser og unne meningsmotstandere medgang er tegn på at vi kan hvis vi vil.
Å sitte stille passer ikke for alle
Er det alltid riktig å medisinere barn med ADHD? Eller bør vi bli mer bevisste på at vedvarende fokusert oppmerksomhet og stillesitting ikke passer for alle? spør Åse Dragland.
Barna som så farer overalt
Psykiater Bessel van der Kolk skriver om traumatiserte barn, og diagnoser som tilslører traumene.
Det sanne og det riktige - virker det?
I barnesangen Er det ikke rart heter det «Jeg tror det ikke før jeg får se det». Kanskje det hadde vært en bedre start på livet om vi fikk høre «Jeg ser det ikke før jeg får tro det».
Sjamanen og kvantefysikeren
Kvantefysiker Fred Alan Wolf søker å bygge bro mellom kvantefysikk og psykologi i møte med sjamaner. Artikkelen er først publisert i Flux livsfilosofisk magasin #19 Makt (2000).
Kvantebiter (og litt til)
Henrik Tschudi skriver om kvantebiter og lag med bevissthet. Artikkelen er først publisert i Flux livsfilosofisk magasin #34 Hva nå? (2003).
Kunsten å levere varene
Ingen må tro at det er lett å være lærer. Og i hvert fall ikke enkelt å håndtere en såpass lang ferie som vi har om sommeren.
Debatt og dialog
Med valgkampen i full sving, kan vi se politikere sloss om hvem som har riktig virkelighetsoppfattelse. Men hva skiller egentlig debatt fra dialog?
Fangen som ble buddhist
Jarvis Jay Masters har sittet i fengsel siden 1981, da han var nitten år gammel. Underveis er han blitt en anerkjent buddhistisk tenker og veileder.
Fra sosial etikk til McMindfulness
Gestaltterapeut Vikram Kolmannskog reflekterer over den moderne formen for mindfullness, som markedsføres som en teknikk for å mestre stress.
Biofili er svaret
Ifølge ordboken betyr ordet Biofili 'kjærligheten til livet og levende ting, noe mange tror mennesker er født med'; et ord jeg ikke hadde hørt før.
Å lytte aktivt
Hva betyr det å lytte aktivt? En gruppe individer på et kurs, reflekterer rundt hva det kan innebære. Hvordan bruker vi vår oppmerksomhet og holdninger? Er vi åpne og nysgjerrige, eller mer fanget av vårt eget? Kan stillhet være en ressurs, og er det mulig å lytte til flere nivåer eller lag i det som blir sagt?
Stålmannen - dialogens superhelt?
De fleste av oss har opplevd at noen misoppfatter eller forvrenger det vi sier. Noe så sprøtt kan vi vel ikke mene? I denne utforskes det hvorvidt stålmannen redde oss fra et polarisert ytringsklima.
Kjærlighet som kommer til overflaten
David Sheff har skrevet historien om Jarvis Jay Masters som finner dyp glede på dødscellen.
Å leve med depresjon
Forfatter, filosof og musiker Eva Meijer forteller hvordan depresjon har formet livet hennes.
Veien videre fra tapstraumer
Et plutselig tap av en kjær person kan føre til kronisk depresjon. Franz Ruppert skriver om hvordan det kan unngås.