Relasjoner er en kunstform
Linda Ellinor skriver om dialogens kreative muligheter, fra boken «Ledelse og samspill med dialog».
Dette skiller den lokale magikeren fra de andre
Den tradisjonelle medisinmannen er ikke først og fremst en helbreder, men en som kjenner og respekterer naturen. David Abram skriver om det naturlige vi kaller overnaturlig, fra boken «Sansenes magi».
Hvor får savanter evnene sine fra?
De kan spille avansert musikk, eller finne lange primtall på et blunk – uten å ha lært det, og ofte med sterk utviklingshemming. Legen Larry Dossey vil tenke nytt om bevissthet for å forstå savantenes ferdigheter.
Er det umulig å finne minner i hjernen?
En ung mann med toppkarakter i matte og en IQ på 126, hadde en hjerne på fem prosent av normal størrelse. Biokjemiker Rupert Sheldrake belyser noen av hjernens mysterier.
Å absorbere frykt
Frykt i én person kan manifestere seg som fysisk sykdom i partneren. Legen Gabor Maté skriver om familiesystemer og forhold som er ute av balanse, fra boka «Når kroppen sier nei».
Det neste kulturtrinn handler om å forstå følelser
Mennesket har lært seg mye om å kontrollere den materielle verden. Vi sier nei til fysisk forurensning, men vi er vidåpne for mental forurensning. Tiden er inne for å bli mer bevisst på vårt eget styringssystem – følelsene. Dag Andersen skriver om sin visjon for det neste kulturtrinn, fra boka «Det femte trinn».
Den skamfulle og den ærlige seksualiteten
Seksualiteten er så komplisert i Vesten! Det skriverSobonfu Somé, som kommer fra en landsby i Burkina Faso.
Hvorfor går kroppen til krig mot seg selv?
Immunsystemet eksisterer ikke løsrevet fra våre daglige erfaringer. Medisinere må snakke mer med pasienter om hva de har opplevd, skriver legen Gabor Maté.
Hva betyr det å være god?
Den kinesiske filosofen Konfutse var opptatt av enkle ideer om hvordan vi opptrer i hverdagen. Ikke av de store, abstrakte spørsmålene vi vanligvis forbinder med filosofi. Les mer om det i dette utdraget fra boka «Veien» av Michael Puett.
Positiv tenkning kan stå i veien for selvinnsikt
Jo mer du stenger angsten ute med «positive tanker», fornektelse eller dagdrømmer, jo lenger vil stresset virke på deg. Den kanadiske legen Gabor Maté råder oss ikke til å tenke positivt, men til å tenke ærlig.
Vi må anerkjenne traumenes betydning
At noen påfører andre psykisk skade, er så vanlig at de fleste av oss ikke ønsker å se hva som egentlig skjer. Når vi innser traumenes betydning, blir det også umulig å forsvare krigføring, skriver psykologiprofessor Franz Ruppert.
Sjamanens økologiske funksjon
Vi tenker at sjamanen kontakter «det overnaturlige». I virkeligheten er det naturen som holdes hellig i innfødte og muntlige kulturer. David Abram løfter blikket for å forstå besjelede krefter rundt oss.
Hvorfor sluttet menn å ha romantiske vennskap?
Venninner er ofte mye mer intime med hverandre enn kamerater i vårt samfunn. Det skyldes ikke at menn har mindre behov for nærhet, mener Kristine Storli Henningsen.
Sjettemann på månen var en kosmisk aktivist
I 2007 var sjettemann på månen, Edgar Mitchell, i Oslo. Etter måneferden satte han alt inn på å utforske fenomenet bevissthet. Vi snakket med ham om virkeligheten og fremtiden.
Det er noe rart med tall
Etter årtusenskiftet har det skjedd en sterk økonomisering av driften i helsevesenet i Norge. Per Espen Stoknes skriver om den sosiale kapitalen som ikke syns i regnskapet.
Føler du deg grunnleggende ensom?
Mange som har opplevd en kollektiv bevissthet, har fått kontakt med en dyp følelse av kjærlighet. Den amerikanske legen Larry Dossey tar for seg temaet.
Fellesskapets løfter og paradokser
Vi mennesker trenger hverandre. Som den vestafrikanske forfatteren og læreren Malidoma Some sier, har vi «et fellesskapsinstinkt». Dette instinktet kommer i våre dager til uttrykk som økt fragmentering og atskillelse.
Jeget er ingen blomkål
Den store erkjennelsen i bevissthetsforskningen er: Jeget er en ren innbilning. Trond Skaftnesmo skriver om bevissthet i lys av evolusjonen.
Er vi zombier eller selvstendige bevisstheter?
En ting sett fra utsiden, fremstår som materie. Tingen sett fra innsiden, fremstår som bevissthet. Rupert Sheldrake trekker fram ulike synspunkter på bevissthetens vesen.
Norge trenger nye visjoner
Vi trenger andre samfunnsvisjoner enn mest mulig overflod. Hva slags mål kan være både bærekraftige og inspirerende? Tre menn med mye livserfaring snakker om temaet.