Hva fratar vi dagens barn når de mister kontakten med naturen? Åse Dragland gir noen svar, fra boken «Slik påvirker naturen oss».
Les merRike Japan har dobbelt så høy selvmordsrate som fattige Sierra Leone. Land som er kåret til verdens lykkeligste, som Danmark og Finland, har også mange selvmord. Emily Esfahani Smith sier vi må begynne å snakke om mening, ikke bare lykke. (Utdrag fra boka «Glem lykke - finn mening»).
Les merNesten alle eksperter er enige om at barn trenger og ønsker klare regler. Men hva er egentlig en klar regel for et barn? Roy F. Baumeister og John Tierney gjør oss klokere, fra boka «Viljestyrke».
Les merRupert Sheldrake skar opp og kvernet rotter da han studerte ved Cambridge. Noe forsvinner når vi prøver å forklare organismer på denne måten, skriver han.
Les merUnge folk som virker håpløst udisiplinerte på skolen eller på jobb, kan konsentrere seg i timevis med spill. Her får du forklaringen, fra boka «Viljestyrke» av Roy F. Baumeister og John Tierney.
Les merStresser du deg syk selv om du ikke har vært utsatt for traumer? Gabor Maté skriver om en annen årsak til uheldig emosjonell utvikling.
Les merKroppen kan ikke forstås isolert fra sinnet. Den kanadiske legen Gabor Maté skriver om kronisk stress og den emosjonelle kompetansen som beskytter oss.
Les merHva skjer med en generasjon av barn og unge som sitter stille foran en skjerm? Guttorm Fløistad gir oss noen fakta og forslag til løsninger.
Les merDet er barnets typiske egenskaper som gjør oss til mennesker, skriver Trond Skaftnesmo. Da blir det feil å forkorte barndommen og forkaste leken tidligst mulig.
Les merKunnskap om kroppsspråket vårt kan redde liv. Det fikk en politimann i Bergen erfare, på den harde måten.
Les merVår kultur gir oss et bestemt syn på hva kjærlighet er. Det kan hindre oss i å nyte godt av vitenskapelige funn om kjærlighetens natur.
Les merNår noen forulemper oss, tror vi at vi blir i bedre humør av å ta hevn. Men psykologisk forskning viser noe annet. Det skriver Pål Johan Karlsen i boken «Psykologi i et nøtteskall». Ikke ta igjen!
Les merBåde sukkerpiller og «ekte» medisin virker bedre når vi tror på den. De beste legene benytter seg fullt ut av placeboeffekten.
Les merMedisinske forskere bør studere hvordan vi kan utnytte placeboeffekten bedre. Da kunne legene fått et effektivt, energibasert verktøy til å behandle sykdom. Det skriver forskningsjournalist Åse Dragland.
Les merDet å ivareta de åndelige eller «oseaniske» følelsene styrker arbeidsetikken, tilfredsheten med livet og evnen til å håndtere lidelse og død. Pål Johan Karlsen skriver mer om det i boken «Psykologi i et nøtteskall». Her er et utdrag.
Les merVi drømmer om noe vi tror vil gjøre oss lykkelige. Men vi har en tendens til å ønske oss feil ting, skriver Pål Johan Karlsen.
Les merEn passiv pasientrolle kan frata mennesker det de trenger for å bli friske, skriver Åse Dragland. Her følger et utdrag fra hennes bok “Kroppens skjulte intelligens”.
Les merSykdommer som diabetes, kreft, hjerte-karsykdommer og Alzheimer henger blant annet sammen med kosthold.
Les merDu kan dele kjærlighetsøyeblikk med alt fra kjæresten til en kollega eller en fremmed på gata.
Les merBoken Viljestyrke byr på nyere forskning om hvordan vi kan styrke selvkontrollen. Her er fem supertips:
Les mer