Relasjonene som gjør deg handlingslammet
Mennesker i innviklede forhold føler seg ute av stand til å handle. De venter og håper på at den andre vil endre seg, så de kan føle seg bedre, skriver Franz Ruppert.
Finn de bakenforliggende følelsene
Psykoterapeut Astri Hognestad ber oss undersøke hvilke indre bilder eller forestillinger som styrer oss.
Finn ut hvordan du lurer deg selv
Tør du å utforske hvordan selvbedrag hindrer deg i å løse problemer? The Arbinger Institute har jobbet med saken i flere tiår. Her kan du lese innledningen til deres bok «Lederskap og selvbedrag».
Vær nysgjerrig på din egen frykt
«Frykt ikke», sier alle de store, åndelige tradisjonene. Det betyr ikke at vi ikke skal føle frykt. Det viktige er å legge merke til hva vi gjør med frykten vår, skriver Margaret J. Wheatley.
Slik blir det lettere å ta livsvalg som er riktige for deg
Vi er oss selv nærmest, sier et ordtak. Er det sant? Jeg tror mange sliter med å føle nærhet til seg selv, skriver Kristine Storli Henningsen.
Slik takler du ambivalente relasjoner
Å omgås folk vi har motstridende følelser for, kan være mer tyngende enn kontakten med folk vi klart misliker. Pål Johan Karlsen tar for seg forskning på temaet, fra boken «Psykologi i et nøtteskall».
Utfordringen er at jeg kommer for nær mennesker
Noen strever med å få venner – og noen strever faktisk med at de raskt kommer nær folk. Kristine Storli Henningsen forteller hvordan hun lærte å sette grenser for nærheten.
Åndelig praksis handler ikke om tro
En rekke religiøse skikker er beviselig gunstige for folks helse og livskvalitet. Men du må ikke være religiøs for å dra nytte av dem, skriver Rupert Sheldrake i boken «Vitenskap og åndelig praksis».
Livskvalitet er hva vi føler, ikke hva vi har
Vi kan søke både nytelse, lykke og perfeksjon uten å ødelegge miljøet slik vi har gjort i senere tid, skriver Arne Næss (utdrag fra boken «Dyp glede»).
Det vanskelige vennskapet på tvers av kjønn
Hvorfor i all verden er det så komplisert for menn og kvinner å være bare gode venner? Kristine Storli Henningsen tar opp temaet, fra boken «Nærhet i tastenes tid».
Jeg fikk et nytt syn på livet da jeg begynte å gå
Ben Pobjoy var privilegert, men følelsesmessig lammet. Så begynte han å gå, isteden for å kjøre og bli kjørt. Det endret ikke bare kroppsvekten hans, men hele holdningen til verden. Her forteller han hvordan, fra boka «Naturlig bevegelse».
Hva vil robotene gjøre med oss?
Må eldre snart holde en robot i hånden mens livet ebber ut? Kristine Storli Henningsen skriver om automatiseringen og dens motpol — en fjellandsby i Spania.
Fastlegen kjenner ikke Karl
En vanskelig jobbsituasjon har gitt Karl fysiske plager. Etter et legebesøk fortsetter han dagliglivet som før. Diffuse lidelser krever mer enn symptombehandling, skriver Åse Dragland.
Vanlige treningsøvelser er som ferdigmat
Vi vet at vi trenger å bevege oss. Men i vår stillesittende kultur har vi misforstått hva slags bevegelse vi trenger, skriver biomekaniker Katy Bowman.
Selvfølgelig kan vi redde denne planeten
Vi maser om mer. Skyldes det at vi savner dypere verdier å verne om og kjempe for? Erik Dammann skriver om veien fra en konkurranseøkonomi til en samarbeidsøkonomi.
Lever du som en snever definisjon av deg selv?
Har vi en stabil personlighet, eller er det bare en rolle vi spiller? Michael Puett foreslår at vi leker oss inn i nye roller for å jobbe med relasjonene våre.
Slik får vi kontakt med våre milde hjerter
Pema Chödrön er tibetansk buddhist og nonne.Her skriver hun om trangen til å ta hevn, fra boken «Om å praktisere fred i en krigersk verden».
Vi må snakke om holdninger i arbeidslivet
Å lede en bedrift er å lede og utvikle holdninger. Sosiale kvaliteter kan være en avgjørende produksjonsfaktor, skriver Guttorm Fløistad.
Utvid selvet, og bli mindre fremmedgjort
Arne Næss pleide å si: «Vi er så mye mer enn hva vi tror vi er.» Er du klar for å realisere deg Selv med stor S?
Slik lærer vi å avvise glede og nytelse
Troen på at godhet oppstår via offer og kamp strekker seg årtusener tilbake i tid – men ikke lenger enn årtusener.