Finn ut hvordan du lurer deg selv
Tør du å utforske hvordan selvbedrag hindrer deg i å løse problemer? The Arbinger Institute har jobbet med saken i flere tiår. Her kan du lese innledningen til deres bok «Lederskap og selvbedrag».
Altfor lenge har temaet selvbedrag vært domenet til grublende filosofer, akademikere og forskere som har som jobb å bryne seg på store menneskelige spørsmål.
Vi andre lever for det meste i uvitenhet om alt som har med temaet å gjøre. Denne uvitenheten er dessverre ikke av den lykkelige typen. Spørsmål knyttet til selvbedrag griper nemlig inn i og påvirker alle sider av livet vårt.
«Påvirker» er egentlig et altfor snilt ord når vi skal beskrive selvbedragets innflytelse. Selvbedrag er nemlig avgjørende for vår opplevelse av alle aspekter ved livet.
Se for deg følgende scenario: Et barn er i ferd med å lære seg å krabbe. Hun begynner med å skubbe seg selv bakover rundt omkring i huset hun bor i.
Underveis på sin bakoverferd setter hun seg fast under et møbel. Der kaver hun rundt mens hun gråter og slår hodet sitt mot kanten av møbelet. Hun sitter dønn fast og hun hater det.
For å komme seg ut gjør hun det eneste hun kan komme på: hun skubber enda litt hardere. Det gjør bare situasjonen enda verre. Hun sitter mer fast enn noensinne.
Om dette barnet kunne snakke, ville hun antakelig ha anklaget møbelet for elendigheten. Selv gjør hun jo, tross alt, bare sitt aller beste for å finne en løsning på situasjonen. Problemet kan altså ikke være hennes.
Men problemet er selvsagt nettopp hennes, selv om hun ikke kan se det selv. Det stemmer at hun gjør alt hun kan for å løse problemet. Det hun ikke kan se er at det er hun som er problemet.
Slik fungerer selvbedraget. Det etterlater oss døve og blinde overfor den egentlige årsaken til problemene. Når skylappene først er på, vil alle «løsninger» vi kommer opp med, bare forverre situasjonen. I den grad vi bedrar oss selv undergraver vi samtidig vår evne til å lede, og problemene våre skyldes ikke møblementet.
Vår bok «Lederskap og selvbedrag» gir innblikk i dette helt sentrale problemet. Men boken handler om mer enn problemet, den tilbyr også en vei ut av selvbedraget.
Vår erfaring med å undervise om dette, er at kunnskapen oppleves som frigjørende. Alle medlemmer i ethvert samfunn er på ulike måter fanget i sine individuelle og kulturelle selvbedrag.
Tankene rundt selvbedrag er fortalt gjennom en fiksjonshistorie som griper nesten alle som leser den. Det har gjort «Lederskap og selvbedrag» til en internasjonal bestselger som i dag er tilgjengelig på mer enn tjue språk.
Historien lar leserne oppdage praktiske og effektive løsninger på problemer de var overbevist om ikke var deres.
Vi håper boken vil gi deg mot til å se deg selv og andre mennesker i et nytt lys. Historien er basert på virkelige erfaringer vi har gjort oss underveis i vårt arbeid med ulike organisasjoner.
Les mer om boken «Lederskap og selvbedrag». Denne innledningen er noe forkortet i forhold til originalversjonen.