Kan vi presses til å bli noe annet enn den vi er? Gestaltterapeuter tror endring skjer på en annen måte.
Les merLeif er en 60 år gammel mann. Han har vært gift, men ble skilt for en del år siden. Det var hans kone som ønsket det slik. Siden han ble alene, føler han at han ikke har noe hjem lenger.
Les merÅ ha en familie er den uskrevne normen. Hvordan oppleves det for godt voksne folk å leve alene? Astri Hognestad møter blant annet «Tobias» i sin nye bok «Alene».
Les merYtre årsaker til psykiske problemer har vært undervurdert, skriver Franz Ruppert. Overgripere beskyttes, mens offeret får skylden for at terapien ikke virker.
Les merPsykoterapi har en bedrøvelig historie når det gjelder seksuelle overgrep. Gestaltterapeut Vikram Kolmannskog gir oss noen fakta og en gunstig behandlingsform.
Les merVikram Kolmannskog er gestaltterapeut. I boken «Den tomme stolen» forteller han åpent hva han tenker om ulike klienter. I fengsel behandler han Jonny, som han i utgangspunktet ikke liker.
Les merVisdom er en måte å forholde seg til livet på. Psykoterapeut Astri Hognestad skriver om det du må akseptere for å bli vis, fra boken «Livets spor».
Les merSosiale normer kan kvele oss hvis de får blomstre fritt. Kristine Storli Henningsen skriver om en viktig lærdom fra gestaltterapien.
Les merNår noen forulemper oss, tror vi at vi blir i bedre humør av å ta hevn. Men psykologisk forskning viser noe annet. Det skriver Pål Johan Karlsen i boken «Psykologi i et nøtteskall». Ikke ta igjen!
Les merMedisinske forskere bør studere hvordan vi kan utnytte placeboeffekten bedre. Da kunne legene fått et effektivt, energibasert verktøy til å behandle sykdom. Det skriver forskningsjournalist Åse Dragland.
Les merDet å ivareta de åndelige eller «oseaniske» følelsene styrker arbeidsetikken, tilfredsheten med livet og evnen til å håndtere lidelse og død. Pål Johan Karlsen skriver mer om det i boken «Psykologi i et nøtteskall». Her er et utdrag.
Les merVi drømmer om noe vi tror vil gjøre oss lykkelige. Men vi har en tendens til å ønske oss feil ting, skriver Pål Johan Karlsen.
Les merEn passiv pasientrolle kan frata mennesker det de trenger for å bli friske, skriver Åse Dragland. Her følger et utdrag fra hennes bok “Kroppens skjulte intelligens”.
Les mer«Sonja» har gått fra krise til krise i livet. Her forteller psykoterapeut Astri Hognestad hennes historie. Astri hjelper folk med å skape mening i eget liv, gjennom metoden biografiarbeid.
Les merForeldrenes vonde hemmeligheter påvirker barna. Men ikke bare det – også tredje generasjon blir innviklet i det Franz Ruppert kaller et tilknytningstraume. Her følger et utdrag fra professorens bok «Forstå dine sår i sjelen».
Les merVi har lagt ut lyden fra Franz Rupperts foredrag om traumer på Litteraturhuset i Oslo 17. oktober.
Les merDen beste terapien barn kan få, er at foreldrene bearbeider egne traumer.
Les merPsykiske lidelser kan skyldes traumer i tidligere generasjoner. Marta Thorsheim er terapeut, og har redigert boken «Forstå dine sår i sjelen» av Franz Ruppert. Hun forteller om veien ut av komplekse sinnslidelser.
Les merI februar lanserte psykoterapeut Astri Hognestad sin nye bok «Livets spor» på Litteraturhuset.
Les merHvem vet best om vår psykiske helse? Er det legen, den alternative terapeuten eller bare du selv som har svaret? Spørsmålet om hvilke kunnskapssyn som skal råde nå og i fremtiden var tema for en paneldebatt på Litteraturhuset 21. november.
Les mer