Enten-eller eller både-og?
Markus ble kjent som ’Meite-Markus’. Ved å manipulere hans DNA hadde nemlig forskere greid å gi ham en egenskap som meitemarken er særlig kjent for: hvis for eksempel en hånd ble kappet av, vokste det ut en ny i løpet av kort tid. Markus var forståelig nok en levende vitenskapelig sensasjon. Men for litt siden ble han alvorlig syk. Så syk at livet hans sto til å redde bare om hjernen ble transplantert inn i en ny kropp.
Hvem er du?
Her er et noe du kan prøve ut hjemme. Eller på bussen. Du kan faktisk prøve det hvor som helst, med lukkede øyne eller åpne øyne, i et stille rom eller på en bråkete kafé. Alt du trenger å gjøre er å finne ut hva du selv er.
Trenger egentlig lærere så mye ferie?
Det er en inngrodd holdning, og rent faktabasert er den riktig: Lærere har mye ferie. Her snakker vi lang sommerferie, og tillegg forsyner de seg grovt av feriefatet utenom også, her blir det både høstferie, juleferie, vinterferie, påskeferie, det er inneklemte dager og hadde det vært flere årstider så hadde vi hatt ferie da også.
Derfor er klimastreik så viktig
Elever rømmer skolene og demonstrerer for klimaet. Engasjementet imponerer, samtidig merker man at de ikke tas helt på alvor av voksensamfunnet. Omkvedet er at det er flott at de brenner for noe. Foreldre kan si med stolthet at den håpefulle lot fraværet være udokumentert. Gleden over å bryte regler skal man ikke kimse av. Men betyr streiken noe – egentlig?
De elleve klimaønskene
Til tross for at jeg fortsatt har enkelte svin på skogen. Selv om jeg ofte føler meg som en hårløs som fremmer hårprodukter tillater jeg meg å komme med mine elleve klimaønsker.
Dette er like mye en flukt som en feiring
Det nærmer seg den tiden av året. Ja, snart er det vår, og da dukker de opp igjen. De gærne, unge, lykkelige og frie. Russen selvsagt, endelig er det deres tur og de skal virkelig vise oss andre hvor glad og vill man kan være på en gang.
Lytt til din indre motarbeider
Det stadig mer byråkratiske skolesystemet skaper massevis av arbeidsplasser på etter hvert ganske tynt produktivt grunnlag, skriver lærer Egil Hamnes.
Ode til underyteren
Sosialdemokratiets beste drøm er at skolen er et sted der alle passer inn.
Da jeg fant opp et nytt fag
Inspirert av fagfrustrerte og institusjonsutilpasse ungdommer kom jeg opp med ideen til et nytt fag: Livskvalitet.
«Du kommer til å bli hata!»
Hun lo hånlig av meg og snudde seg indignert mot de andre i det klamme klasserommet. Jeg hadde sagt noe om anmerkninger og det å ikke ha med seg bøker. De andre jentene hadde øyeblikkelig dannet allianse mot meg, mens den plagede gutten hadde nok med sine indre djevler og demoner.
Den hyggelige kollapsen
Vikartimen er pedagogikkens surprise party. Det er som oftest hyggelig, men noen ganger er det mer surprise enn party. Man er gjerne litt mer lemfeldig i forberedelsesprosessen som vikar, og har sjelden mer enn plan A. Så var også tilfelle for meg for noen år siden, som matematikkvikar i en VG1-klasse på yrkesfag.
Min første dag som mattelærer var en fiasko
Det første møtet mellom elever og lærere er spennende og potensielt magisk. Det er også en arena for feilskjær og frustrasjon, skriver Egil Hamnes, som selv fikk en strabasiøs start.
Skolens hierarki passer bedre for krigføring enn for læring
Egil Hamnes er lærer på videregående, og vil snu organiseringen av skolen på hodet.
Har du lyst til å teste dine analytiske evner?
Hvordan putter du en giraff inn i et kjøleskap?
Riktig svar: Åpne kjøleskapet, putt inn giraffen og lukk igjen døren. Spørsmålet er en test på om du har en tendens til å gjøre enkle ting på en altfor komplisert måte.
10 enkle punkter til et rikere liv
Arne Næss har utfordret mange med setningen: Rikt liv, enkle midler! Ikke uten grunn. Vi er blitt fort rike i Norge. Farlig fort. I løpet av noen korte tiår er nasjonen kastet ut i en materiell rikdom uten sidestykke. Og særlig enkelt lever vi ikke. Men opplever vi egentlig livet som rikt? Hvor dypt stikker de fornemmelser vi måtte ha av Det gode liv? Er det først og fremst en hunger etter stadig mer? Har vi etisk og kulturell ryggrad til ikke å forspise oss? For ikke å snakke om å tyne livet av den kloden som bærer oss!
Test ut tvangstankene dine
Jeg tenker ofte at andre er mer sosialt vellykkede enn meg. Når jeg forteller det til noen, får vi plutselig bedre kontakt.
Jeg ønsker meg et klokskapsløft
Målet er klart for de fleste, men middelet – kunnskapen – får ingen annen verdi enn forgjengelig tidsfordriv, skriver Egil Hamnes. Vår nye lærerblogger jobber på Nøtterøy videregående skole.
Hva er meningen med livet?
Hva er meningen med livet? Har du lurt på det noen gang? Emily Esfahani Smith har forsket på nettopp mening, og hun har skrevet en bok for deg som lurer.
Dyrenes Gang
Hvordan er det egentlig å leve med menneskene?
Vi har spurt tre husdyr hvordan det oppleves å være så nær menneskene over lang tid: