Gå dypere! Kunsten å lede med autentisitet
I en verden preget av usikkerhet og kompleksitet, er det ikke nødvendigvis de som har alle svarene som får mennesker med seg. De som lykkes er de som tør å være ekte, nysgjerrige og nærværende – de som viser vei, ikke bare med ord, men med hvem de er.
Vi tror at morgendagens organisasjoner og samfunn trenger ledere som behersker både ledelse og lederskap. Men kanskje viktigst av alt: Vi trenger mennesker som ser verdien av å utvikle sitt eget lederskap – som en livslang prosess, uavhengig av stilling eller tittel.
Ledelse og lederskap – en viktig distinksjon
I Flux presiserer vi ofte at det ligger en viktig distinksjon mellom ledelse og lederskap. Det er en forskjell som kan virke subtil ved første øyekast, men som har stor betydning – både i organisasjoner og i samfunnet generelt.
Ledelse handler i stor grad om det du gjør. Det er rollen, funksjonen og det formelle ansvaret. Ledelse dreier seg om struktur, mål, strategier og oppgaver – om planlegging, koordinering og kontroll. En god leder må selvsagt beherske disse ferdighetene – det er nødvendig for å sikre fremdrift, skape oversikt og oppnå resultater. Ledelse handler med andre ord om å få ting gjort på en effektiv måte. Dette er det vi ofte forbinder med den ytre delen av lederrollen.
Lederskap, derimot, handler om hvem du er. Det er noe mer relasjonelt og dypt menneskelig. Lederskap utøves i møtet med andre – gjennom holdninger, væremåte og evnen til å skape tillit. Det handler om verdier, tilstedeværelse, emosjonell intelligens og evnen til å inspirere.
Mens ledelse kan læres som et sett av verktøy og teknikker, springer lederskap ut fra personlig utvikling og indre bevissthet. Det dreier seg om å påvirke, å lytte, å være autentisk – og å stå stødig i seg selv, også når ting blir krevende. Der ledelse handler om systemer og struktur, handler lederskap om nærvær, tillit og personlig kraft.
Ledelse er å styre prosesser – lederskap er å bevege mennesker. Begge deler trengs – men det er lederskapet som bygger den solide grunnmuren.
Lederskap gjennom autentisitet, nærvær og ansvarlighet
Lederskap dreier seg altså om andre ting enn strategi, budsjetter og måloppnåelse. Det handler om mennesker og relasjoner, og om hvordan du som leder eller medmenneske påvirker de rundt deg – bevisst eller ubevisst. Hvilke verdier, kvaliteter og antagelser bærer du med deg inn i møte med andre? Og hva skjer i relasjonen når du tør å være mer hel, mer tilstede, mer deg selv?
Autentisitet
Autentisk lederskap handler ikke om å "vise seg frem" eller "være ekte for å oppnå noe". Det handler om å være forankret i seg selv, og samtidig åpen for andre. Når du står støtt i deg selv, tør du også å møte motstand uten å gå i forsvar. Du klarer å være tydelig – og samtidig lyttende. Autentisitet skaper tillit, og tillit er selve grunnmuren i godt lederskap.
Nærvær
Mange forbinder nærvær med noe privat, men i dialogisk lederskap handler det om noe helt annet: relasjonell nærhet. Å være til stede, lytte uten å dømme, våge å vise menneskelighet – også i rollen som leder. På sikt vil det kunne styrke samarbeid, bygger lojalitet og gjøre det lettere å navigere i både konflikter og endringsprosesser.
Ansvarlighet
Når vi blir bevisste vår egen påvirkning – hvordan vår tilstedeværelse, kroppsspråk og ord påvirker andre – kan vi også ta ansvar for den. Ikke ved å bli overdrevet kontrollerte, men ved å bli mer valgbevisste. Vi går fra autopilot til autentisk tilstedeværelse. Og det smitter. Ansvarlighet skaper mer selvstendige, trygge individer – og sterkere team. En dialogisk leder velger bevisst en måte å lede på – og tar alltid fullt ansvar i det valget.
Evne til å samle mennesker
Martin Luther King Jr. er et sterkt eksempel på en som ledet gjennom autentisitet, verdiforankring og moralsk mot. King var kjent for sin evne til å inspirere gjennom tale og tilstedeværelse, men også for å lytte og bygge fellesskap.
(Foto: Unseen History)
Lederskap er relevant for alle
En annen viktig innsikt er at lederskap ikke er forbeholdt dem som formelt har en lederstilling. Tvert imot: lederskap er relevant for alle som omgås andre mennesker. Enten du er kollega, forelder, lærer, venn eller medmenneske – så har du innflytelse på omgivelsene dine. Og måten du forvalter den på, er i stor grad et spørsmål om lederskap. Du utøver lederskap i hvordan du møter andre, hvordan du håndterer uenighet, hvordan du setter grenser – og hvordan du tar ansvar for egne reaksjoner og bidrar til fellesskapet.
Bli bevisst din egen påvirkningskraft
Mennesker som er klar over sin påvirkning på andre og er «kalibrert» med den, blir ofte lagt merke til for sin autentisitet, og for nærværet og forbindelsene som de skaper. I Dialogisk lederskapsprogram inviterer vi deg til å gå dypere – ikke bare i hvordan du kommuniserer, men i hvem du er når du kommuniserer.
I modul 1 har vi derfor fokus på hvordan du bruker din autentisitet ansvarlig og effektivt i rollen som leder, megler, del av et team – eller bidragsyter i grupper forøvrig. Gjennom enkle øvelser blir du klar over hvordan du typisk kan oppfattes av dine omgivelser, og derfor også hvordan du påvirker dem.
Dialogisk lederskapsprogram er for deg som…
…er leder og ønsker å styrke din relasjonelle kapasitet
…jobber med mennesker og kommunikasjon
…vil bli tryggere i deg selv, mer bevisst i relasjoner og tydeligere i ditt uttrykk
…vet at godt lederskap starter med selvinnsikt
Dette kurset går i dybden rundt grunnleggende dialogiske ferdigheter og utforsker grunnholdningene til dialog og hvordan vi bruker disse. Kurset inneholder mye erfaringsbasert læring.