Hvordan kan du lede andre dersom du ikke vet hva som styrer deg?

Antagelser er en usynlig kraft som former hvordan vi ser verden, hvordan vi handler, og hvordan vi møter andre mennesker. De påvirker relasjonene våre, måten vi leder på, og hvordan vi løser problemer. Likevel er vi sjelden bevisste på hvilke antagelser vi bærer med oss. Med andre ord: Noe av det farligste du tror, er det du ikke vet at du tror.

Vi liker å tro at vi handler rasjonelt, at vi tar beslutninger basert på fakta, og at vi forstår verden slik den faktisk er. Men sannheten er at vi ser verden gjennom et filter av våre egne antagelser og forestillinger som vi ikke stiller spørsmål ved. Og dette styrer handlingene våre - hver dag.

Reflekter over dette: • Har du på et tidspunkt avskrevet en medarbeider som «uvillig til endring» – uten å undersøke hva som faktisk hindrer dem?
• Har du dømt en person basert på førsteinntrykket – for så å oppdage senere at du tok feil?
• Har du tenkt «sånn har vi alltid gjort det» – og gått glipp av en bedre løsning?

Har du noen gang tenkt:
«Denne personen forstår ikke hva jeg mener, så det er ikke vits i å prøve å forklare.»
«Min medarbeider er ikke motivert – han gidder ikke å bidra.»
• «Det er typisk henne å reagere sånn.»

Disse påstandene virker kanskje uskyldige, men de er alle eksempler på antagelser – forhåndsbestemte tanker om mennesker og situasjoner som påvirker hvordan vi handler. Og ofte tar vi feil.

I ledelse og arbeidsliv kan ubevisste antagelser være kostbare.

Ledere som antar at de vet hva ansatte trenger og som handler på dette uten å lytte til andre, kan fort skape misnøye og ineffektivitet. Dersom vi antar at konflikter skyldes «vanskelige personer», risikerer vi å overse de virkelige årsakene til problemet.

Hvis vi opererer med en «jeg vet allerede svaret»-mentalitet, lytter vi ikke for å forstå, men for å bekrefte det vi allerede tror. Dette kan føre til dårlig kommunikasjon, lite hensiktsmessige beslutninger og et arbeidsmiljø preget av stagnasjon fremfor vekst. Ledere som er bevisst hvordan antagelser fungerer, har større sjanser for å unngå disse fellene og skape en sunn bedriftskultur. 

“The discipline of mental models starts with turning the mirror inward.”
– Peter Senge

Organisasjonspsykolog Peter Senge introduserte begrepet mentale modeller – de dypere antagelsene og generaliseringene vi handler ut ifra. Han mente at ledere må utvikle evnen til å identifisere og utfordre sine egne mentale modeller, ellers reproduserer de ubevisst begrensende mønstre i organisasjonen.

Dette gjelder ikke bare for ledere – det gjelder alle.

I privatlivet kan det å sette for stor lit til egne antagelser føre til misforståelser, fastlåste konflikter og unødvendige barrierer i relasjonene våre. Kanskje tolker vi partnerens taushet som likegyldighet, mens de egentlig bare trenger tid til å formulere tankene sine. Kanskje antar vi at en venn er uinteressert i å møtes, når de i realiteten sliter med noe og ikke makter å dele det med oss.

Hvordan kan vi bryte ut av denne sirkelen?

Det starter med å bli bevisst våre egne antagelser og hvordan de påvirker oss. Vi kan stoppe opp og spørre: • Hva bygger jeg denne oppfatningen på?
Kan det finnes en annen forklaring?
Hvilke spørsmål kan jeg stille for å forstå bedre?

Når vi blir bevisst egne antagelser…

• Tar vi klokere avgjørelser. 
Når vi undersøker våre egne tankemønstre, åpner vi for bedre innsikt og færre feilslutninger.
• Leder vi med større forståelse. 
Gode ledere stiller spørsmål før de konkluderer – og skaper dermed bedre samarbeid og tillit.
• Forbedrer vi relasjonene våre. 
Når vi “slipper” våre fastlåste oppfatninger, blir vi mer mottakelige for andres perspektiver – både på jobb og i privatlivet.

“Thought creates the world and then says ‘I didn’t do it.’”
– David Bohm

Bohm var opptatt av hvordan våre tankemønstre og antagelser farger hvordan vi lytter og snakker med hverandre. Han mente at vi ofte ikke er klar over hvordan vi tenker, og at dette skaper misforståelser og konflikt. Hans dialogfilosofi bygger på at vi må bli bevisste våre antagelser for å kunne møtes som mennesker – og for å kunne lede, samarbeide og skape sammen.

Vil du lære hvordan du kan bli mer bevisst dine egne antagelser – og bruke dette til å bli en bedre leder, kollega eller samtalepartner?

Enten du jobber i en lederstilling, er en del av et team, eller ønsker å forbedre relasjonene dine i privatlivet, vil en bevisst holdning til antagelser endre måten du kommuniserer og samhandler på.

Dialogisk lederskapsprogram er for deg som…

  • …er leder og ønsker å styrke din relasjonelle kapasitet

  • …jobber med mennesker og kommunikasjon

  • …vil bli tryggere i deg selv, mer bevisst i relasjoner og tydeligere i ditt uttrykk

  • …vet at godt lederskap starter med selvinnsikt

Les mer om Dialogisk lederskapsprogram


Aktuelle podkastepisoder:

Neste
Neste

Gå dypere! Kunsten å lede med autentisitet