Valutasystemer for en bedre verden
Kan fattigdom og klimakrise løses med kun ett, globalt pengesystem? Erfaringer fra mange lokalsamfunn viser at det går an å tenke annerledes.
ETTER BØRSKRAKKET i 1929 ble Østerrike hardt rammet, fordi landet var avhengig av utenlandske lån. Men én by snudde krise til suksess. Wörgl hadde 30 prosent arbeidsledighet i 1932. Mange av de 4000 innbyggerne hadde vilje og evne til å jobbe, og byen trengte opprustning. Men på kommunekontoen sto bare 40 000 schilling. Da tenkte borgermesteren nytt, inspirert av den tyske økonomen Silvio Gesell. Isteden for å bruke pengene til lønninger, satte han dem i en lokal sparebank, som garanti for en ny pengesort. Wörgl trykte opp sin egen valuta, som finansierte et lokalt byggeprosjekt. Disse pengene fungerte annerledes enn den vanlige schillingen. De ga ingen sparerente. Tvert imot sank de én prosent i verdi for hver måned de ikke ble brukt. Folk brukte pengene, og skapte dermed mer arbeid for byens innbyggere.
MENS LEDIGHETEN steg i resten av landet, sank den som en stein i Wörgl. Broer ble bygget, gater asfaltert og kloakken renovert. Wörgler Schilling ble akseptert så og si over hele byen. Da en rekke andre østerrikske byer ville kopiere systemet, fikk sentralbanken panikk. Lokal valuta ga mindre makt til sentrale autoriteter, og ble forbudt etter 13 måneder. Wörgls arbeidsledighet steg igjen til tredve prosent, og sosial uro herjet i hele landet. Hitler ble hilst velkommen som den sterke redningsmann.
VALUTAEKSPERT Bernard Lietaer påpeker at fattigdom og klimakrise ikke kan løses med kun det vanlige pengesystemet. Det forsterker snarere problemene. Det har spilleregler som oppsto da nasjonalisme, evig vekst og kolonisering var i vinden, og globale miljøproblemer var ukjent. I EU har nasjonale banker og den europeiske sentralbanken monopol på å utstede pengesedler. Men lokale valutaer tåles som et foreningsfenomen, også fysiske sedler. De kan skreddersys for å løse aktuelle problemer, og belønner ofte de som setter samarbeid foran konkurranseinstikt. Lietaer mener de kan redde oss også i dag.
DER FOLK HAR tid og arbeidslyst, er det liten grunn til å gå til grunne. Det som trengs, er et rettferdig system for utveksling av tjenester og ting. Hvem sier at verden bare kan ha ett økonomisk system? Historisk fins en rekke eksempler på kombinasjoner av flere systemer. Eksempelvis ett for handel med ukjente lang unna, og et annet til bruk i lokalsamfunnet. Det er god grunn til å skille de to: Å handle med folk vi kjenner er noe ganske annet enn å handle med fremmede. Gjensidige kredittsystemer har vist seg å fungere godt på lokalt plan. Alle som deltar i systemet får en startkreditt, uten at grådige banker skal ha noe igjen. Når noen gjør noe, blir kreditten verdt noe som byttemiddel. Jeg betaler for dine ytelser, og du kan kjøpe av andre i systemet. Et datasystem kan holde orden på saldoene.
HELTEN I EN SLIK økonomi er ikke den grådige, men den aktive. Pengespekulasjon er umulig, og trengs heller ikke. Systemets hensikt er ikke å få store bedrifter på beina, men å skape et lokalsamfunn med aktive mennesker som drar nytte av hverandre. Kanskje er vi ikke født grådige. Kanskje er vi blitt sånn gjennom økonomien vi er en del av. Et økonomisk system som ikke belønner grådighet, får fram andre sider i oss. I krisetider har komplementære valutaer oppstått av seg selv, både i Wörgl og andre steder. I New Zealand anses de som et verktøy for å redusere arbeidsledighet uten å skape inflasjon i den nasjonale valutaen. Her bidrar lokale myndigheter med støtte til oppstart. I USA er såkalte Time Dollars skattefrie, fordi de beviselig skaper sosiale verdier. Valutasystemet brukes nå i over 50 amerikanske lokalsamfunn. Flere steder tar lokale butikker valutaen, og henter markedsandeler fra de store kjedene.
DEN GLOBALE konkurranseøkonomien skaper fortsatt finanskapital, mens den lokale kooperative økonomien skaper sosial kapital. Folk jobber mindre i den «offisielle» økonomien og mer i nærmiljøet. De frigjør arbeidsplasser og får mindre behov for «offisielle penger», siden mange varer og tjenester kan kjøpes med lokal valuta. Folk får betalt for ytelser uten å måtte kjempe seg inn på et trangt proffmarked. De som jobber lite i den formelle økonomien blir ikke tapere, men skapere av sosiale verdier.Teksten er basert på min kommentar fra gatemagasinet =Oslo nr. 1/2012. Les mer om smarte valutasystemer i boken «The Future of Money» av Bernard Lietaer. Papirutgaven er nesten utsolgt, men digital versjon ligger her.