Radio for kropp og sjel med Åse Dragland
En gang hadde vi gode grunner til å skille hodet fra kroppen. Forskningsjournalist Åse Dragland hjelper oss med å sette det på plass igjen.
Om en nyttårsrakett uventet skulle smelle av rett utenfor vinduet vårt, ville det forårsaket en rekke reaksjoner i kroppen. Binyrene skiller ut adrenalin som føres ut i blodet. Hjertet begynner å slå fortere. Blodkarene trekker seg sammen og øker blodtrykket. Leveren avgir ekstra drivstoff i form av glukose. Bukspyttkjertelen utskiller insulin slik at mer glukose kan forbrennes. mage og tarm slutter å fordøye mat for at energi kan frigjøres til andre ting. Alt skjer med lynets hastighet og koordineres gjennom hjernen. Når vi like etter skjønner at smellet ikke var farlig, kan kroppen reversere hele prosessen like elegant som den ble satt i gang.Hjernen kjenner ikke forskjell på tanke og virkelighet. Uansett hva vår sinnsstemning skyldes, melder den fra til kroppen. Vi kan tenke på noe vi har angst for, og få hjerteklapp, raskere pust og svette i hendene. Tenker vi intenst på en gang vi var fylt av glede og lykke, vil tanken påvirke sinnsstemningen og dermed også kroppen.
De fleste av oss smiler og godtar at tanker og bilder i hodet vårt gir fysiske reaksjoner i kroppen, men vi trekker ingen slutninger eller forfølger det i våre tankerekker. Det gjør Åse Dragland, noe hun snakker mer om i programmet «Mellom himmel og jord» (NRK 15. januar 2011).
Åse Draglands bok heter Kroppens skjulte intelligens (og teksten over er hentet derfra). Vi gratulerer Åse med plass på Tanums Topp 10 bestselgerliste i januar!