10 ting du kanskje ikke visste om kjærlighet

1. Det kan være vanskelig å snakke om kjærlighet i vitenskapelige ordelag, fordi folk har så sterke forutinntatte meninger om emnet.

For å dra full nytte av visjonen om kjærlighet som stiger frem fra den nyeste vitenskapen må vi tenke nytt. Vi må tre litt tilbake fra vårt tradisjonelle syn på hva kjærlighet er, lenge nok til å vurdere emnet fra et annet perspektiv: kroppens perspektiv. Kjærlighet er ikke romantikk. Ikke seksuell lyst heller. Det er ikke engang det spesielle båndet du deler med familie eller andre personer du holder nært.

Kanskje mest utfordrende av alt: kjærlighet er verken varig eller ubetinget. Det radikalt nye perspektiv vi må innta er dette: Kjærlighet, slik kroppen din opplever det, er et kort øyeblikk av kontakt som deles med en annen.

2. Kjærlighet er ikke eksklusiv.

Vi har en tendens til å tenke på kjærlighet som noe som er forbeholdt våre kjære og nære. Når du bare inkluderer din innerste krets av familie og venner i kjærlighetssirkelen, begrenser du dine muligheter for helse, vekst og trivsel.

I virkeligheten kan du oppleve korte øyeblikk av kontakt med hvem som helst – det være seg din sjelefrende eller med en vilt fremmed. Så lenge du føler deg trygg i situasjonen og er i stand til å opprette den riktige form for kontakt, ligger alt til rette for å oppleve følelser av kjærlighet.

3. Kjærlighet tilhører ikke én person.

Vi har en tendens til å tenke på følelser som private foreteelser, begrenset til én person. Oppgraderingen av kjærlighet trosser denne logikken. Forskning tyder på at når du virkelig "klikker" med en annen, oppstår det en kort, men både merkbar og målbar synkronisering dere imellom. Bevegelsesmønster og biokjemi i dere begge – og til og med avfyring av nevrale detonasjoner – avspeiles i et mønster jeg kaller positiv gjenklang. Kjærlighet er biologiske bølger av varme følelser og gjensidig omsorg som strømmer gjennom to eller flere hjerner og kropper på én gang.

4. Øyekontakt er en viktig inngangsport for kjærlighet.

Kroppen din besitter en innebygget evne til å lese følelsene til de rundt deg, noe som gjør ditt potensial for å oppleve kjærlighet – definert som korte øyeblikk av positiv gjenklang – nesten ubegrenset. Dette høres jo lovende ut, men denne naturlige evnen undergraves om du ikke oppnår blikkontakt med den andre personen. Blikk som møtes er avgjørende for at den ettertraktede nevrale koblingen skal oppstå.

5. Kjærlighet styrker forbindelsen mellom hjernen og hjertet ditt, noe som gjør deg sunnere.

Tiår med forskning viser at tilknytning til sosiale nettverk fører til et lengre og sunnere liv. Nøyaktig hvordan sosiale bånd påvirker helse på denne måten har vært et av vitenskapens store mysterier.

Mitt forskningsteam gjorde nylig en spennende oppdagelse. Når tilfeldig utvalgte mennesker ble lært opp i å skape flere korte øyeblikk av kjærlighet i livene sine, forbedret dette ytelsen til vagusnerven deres. Vagusnerven forbinder hjernen til hjertet. Denne oppdagelsen er ett eksempel på hvordan korte øyeblikk av kjærlighet påvirker helsen din positivt.

6. Dine immunceller reflekterer dine tidligere erfaringer med  kjærlighet.

Oftere enn godt er får du beskjed om at de fremtidige utsiktene dine er avhengig av din DNA. Men hvordan genene dine uttrykkes på cellenivå avhenger av veldig mange faktorer, blant annet av om du føler deg sosialt oppkoblet eller kronisk ensom.

Mitt team utfører nå forsøk for å undersøke kjærlighetens påvirkning på celler. Vår hypotese er at folk som lærer å skape flere korte øyeblikk av kjærlighet i hverdagen også oppnår sunnere immunceller.

7. Korte emosjonelle øyeblikk kan ha uforholdsmessig store biologiske ringvirkninger.

Det kan virke overraskende at en opplevelse som kun varer et kort øyeblikk kan gi varige utslag på din helsetilstand og forventede levealder. Jeg fant ut at det finnes en gjensidig årsakssammenheng mellom sosial og fysisk velvære som utløser en oppadgående spiral.

Det vil si at korte øyeblikk av kjærlighet ikke bare gjør deg sunnere, men det å være sunnere øker dine evner til å få oppleve kjærlighet. Litt etter litt avler kjærlighet enda mer kjærlighet ved å forbedre helsen din. Og god helse avler enda bedre helse ved å forbedre din evne til kjærlighet.

8. Ikke ta et kjærlig ekteskap for gitt.

Å skrive LOVE 2.0 har snudd opp ned på hvordan jeg ser på kjærlighet. Jeg pleide å se på kjærlighet som en konstant og stødig kraft som utgjorde ryggraden i ekteskapet mitt. Den konstante og stødige kraften lever i beste velgående, men nå ser jeg på båndet mellom min mann og meg selv som et produkt av de mange korte øyeblikk av positiv gjenklang som vi har delt opp gjennom årene. Denne forståelsen vekker meg fra enhver selvtilfredse fristelse til å ta kjærligheten vår for gitt. Kjærlighet bør dyrkes hver eneste dag.

9. Kjærlighet og medfølelse kan være to sider av samme sak.

Hvis vi velger å se på kjærlighet som korte øyeblikk av delt positivitet, kan det virke som om kjærlighet krever at du alltid føler deg glad. Det stemmer ikke. Du kan oppleve korte øyeblikk av kjærlighet selv når du eller den personen du er sammen med lider. Kjærlighet krever ikke at du overser eller undertrykker negativitet. Den krever bare at litt vennlighet, empati eller takknemlighet tilføres omstendighetene. Medfølelse er formen kjærlighet tar når lidelse oppstår.

10. Å oppgradere ditt syn på kjærlighet vil i seg selv øke din sjanse til å oppleve den.

Ny vitenskap lar deg se på hvordan du samhandler med andre mennesker med helt nye øyne. Mennesker jeg intervjuet i boken deler utrolig rørende historier om hvordan korte øyeblikk av kontakt har ført til dramatiske omveltninger i deres liv og karrierer.

Et av funnene som gir meg mest håp, er at når mennesker setter av ett eneste minutt hver kveld til å tenke etter om og hvordan de følte seg knyttet til andre i løpet av dagen, utløses en rik kjede av fordeler. Og dette er noe du kan begynne å gjøre i dag, når du nå har lært bare litt mer om hvordan kjærligheten henger sammen.

Boken Love 2.0 -- kjærlighet i nytt lys er skrevet av Barbara Fredrickson og kom ut på norsk i 2013.