Følelsen av adskillelse forsvant
Vi finner ikke noe «jeg» når vi titter inn i mennesker. Selvet er en idé skapt av sinnet, og når vi slutter å skape den, kan vi føle oss i ett med alt. Emily Esfahani Smith skriver om en munks opplevelse av dette.
Cory Muscara begynte på universitetet med sikte på en karriere innen finans. Men da han ble uteksaminert i 2012, ønsket han å gjøre noe mer med livet sitt. Han dro til et kloster i Burma, der han ble ordinert som buddhistisk munk.
Ettervert som ukene gikk, hadde Cory både dager med ro mens han mediterte, og andre dager da alt i han var som et opprørt hav. En dag i løpet av de siste ukene på klosteret, våknet Cory og følte seg uvanlig fokusert. Før han åpnet øynene, kunne han kjenne hver eneste følelse løpe gjennom kroppen som en elektrisk strøm.
Da han langsomt klatret ut av sengen, følte han ikke bare at kroppen beveget seg, men han observerte hvordan den beveget seg. Under morgenmeditasjonen vandret ikke sinnet hans i det hele tatt.
Senere, på vei tilbake til rommet etter frokost, stoppet Cory ved en bro og satte seg på et sted med utsikt over en dam. Da Cory tidligere hadde meditert på broen, hadde han følt fred og ro, men ingenting ut over det. Men denne dagen da Cory så utover vannet, ble konsentrasjonen hans mer og mer intens, og så skjedde det noe merkverdig:
Følelsen av adskillelse mellom ham selv og dammen forsvant. Før hadde han alltid opplevd seg selv som en selvstendig enhet som så på dammen, som var en annen selvstendig enhet. Nå var alt «enhet, ikke-dualitet, forening», sa han. Han følte at han overga seg til alt som var rundt ham.
«Jeg så tydelig at ideen om selvet – om avsondring, om meg, om indre og ytre – bare er en illusjon», sa han, «noe som er skapt av sinnet. Det var som røykdotter fra en pipe. Ideen fordamper så fort du slutter å skape den.»
Da sinnet hans sluttet å skape illusjonen ved dammen den morgenen, åpnet hjertet seg på vidt gap og en bølge av medfølelse skyllet over ham. «Når du blir ingenting», forklarte han, «skjønner du at du er ett med alt.»
Da Cory kom hjem til Long Island en måned senere, hadde hans innstilling til livet forandret seg. I stedet for å jage etter en lukrativ karriere, ønsket Cory nå å hjelpe andre mennesker med å lindre lidelse. Han begynte å jobbe som mindfulness-instruktør. Den opphøyde sjelstilstanden fra opplevelsen i Burma begynte etterhvert å blekne, men det han hadde lært der, forble hos ham.
Da han begynte å undervise, merket han for eksempel at han ble opptatt av å tjene penger og å bli en anerkjent lærer. Men så snart han skjønte at egoet hans var i ferd med å ta over, ga han slipp på stoltheten og konsentrerte seg om elevene. «Det er lettere å gi slipp på mitt selvfokus nå», sa han, «fordi jeg har sett så tydelig hvilken illusjon selvet er.»
Forskere kan faktisk se mystiske erfaringer utfolde seg i hjernen. Andrew Newberg, en nevrolog ved Thomas Jefferson University, studerer hjernevirksomheten til erfarne mediterende – innbefattet buddhister, katolske nonner og sufier – for å finne ut hva som skjer i transcendente tilstander.
I en undersøkelse studerte han og kollegene åtte erfarne utøvere av tibetansk buddhistisk meditasjon ved hjelp av en form for hjernediagnostisering, kalt single photon emission computed tomography, eller SPECT. Ved hjelp av et radioaktivt stoff kunne forskerne se mengden blod som strømmer inn i de ulike delene av hjernen: Jo større blodstrømmen er, desto mer aktivitet er det i den delen av hjernen, og jo mindre blodstrømmen er, desto mindre aktivitet er det.
På det mystiske øyeblikkets høydepunkt fant Newberg og d’Aquili at de mediterende hadde redusert aktivitet i øvre isselapp. Dette områdets hovedfunksjon er å holde rede på selvets lokalisering i rommet, fysiske grenser, og å skjelne selvet fra ikke-selvet.
Det er vanligvis svært aktivt i det det tar inn sensorisk informasjon fra omverdenen og bruker informasjonen til å hjelpe oss med å finne frem og navigere i rommet. Når nevrale innspill fra sansene til dette området drastisk reduseres, slik tilfelle var for de mediterende, kan ikke hjernen skjelne selvet fra omgivelsene lenger. Personene føler seg knyttet til alt og alle, og har en opplevelse av enhet.
Hvis frontallappen får drastisk færre nevrale innspill enn vanlig, slår den logiske, kontrollerende delen av sinnet seg av, og vi får en følelse av overgivelse. Selv om det transcendente øyeblikket før eller siden tar slutt, kan det sette et uutslettelig spor i psyken. Folk kan forvandle seg fullstendig etter en opplevelse av å tape selvet.
Les mer om boken «Glem lykke – finn mening», som teksten er et redigert utdrag fra.