Vi trenger en sirkulær økonomi

Den lineære økonomien bør så raskt som mulig erstattes av en sirkulær økonomi, mener Jens-André P. Herbener. Her forklarer han mer om hva det betyr, fra boken «Slik skaper vi en bærekraftig verden».

I lang tid har samfunnet vårt vært preget av en lineær økonomi. Man tar et materiale, lager en vare, bruker den og kaster den. På engelsk kalles dette «take-make-waste». Og dette har skjedd i stadig raskere tempo i moderne tid. Dette skyldes produsenter som sørger for at varen raskt går i stykker, blir «utdatert» eller lignende, slik at de raskt kan selge nye varer.

Engangsplast er et tydelig eksempel. Et annet eksempel er ulike produkter av dårlig kvalitet som går i stykker raskt, ikke kan repareres (eller er veldig dyre å reparere) og derfor kastes. Et tredje eksempel er nye datamaskiner som ikke kan bruke våre «gamle» spill, programmer, CD-er, DVD-er osv. Derfor må de også byttes ut.

Et fjerde eksempel er moteklær som raskt må erstattes med nye moteklær, noe som muliggjøres av at de ofte er billige og av dårlig kvalitet. Et femte eksempel er den kontinuerlige produksjonen av nye, moderne bilmodeller som skal få folk til å kvitte seg med den «gamle» bilen, selv om den fungerer utmerket. Eksemplene på varer som på ulike måter er designet for rask foreldelse, er i dag endeløse.

Den lineære økonomien bør så raskt som mulig erstattes av en sirkulær økonomi. Som vi allerede vet, har vi begynt å bruke gjenvinning og effektivisering. Men samlet sett har dette bare redusert skadene på miljøet i begrenset grad, langt fra eliminert dem. Det må være virksomt, ikke bare litt mindre katastrofalt. Derfor trenger vi mer radikale grep.

Sirkulær økonomi, som internasjonalt blir promotert blant annet av den britiske stiftelsen The Ellen MacArthur Foundation, kjennetegnes av betydelig reduksjon i bruken av nye materialer, avfall og forurensning.

Dette oppnås ved å lage varer av langt bedre og mer holdbar kvalitet; ved å gjenbruke dem; ved å vedlikeholde dem; ved å reparere dem når de går i stykker; ved å gjenbruke mest mulig av materialene deres i nye varer når de er utslitt; eller ved å bruke dem i naturen, for eksempel som kompost.

Til slutt oppnås dette ved å i størst mulig grad bygge på bærekraftige energikilder, ved å unngå gitftstoffer i produksjon og ved å ikke fremstille varer som forurenser.

Formålet med sirkulær økonomi er med andre ord å minimere tapet så mye som mulig, å inkludere så mye som mulig i stadig nye kretsløp, å tilføre så få nye materialer og så lite ny energi som mulig i produksjonen av nye varer og unngå forurensning i størst mulig grad.

Sirkulær økonomi bør fremmes både av produsenter og forbrukere. Men det bør også fremmes fra statlig side, blant annet ved å innføre lovkrav om at varer skal kunne gjenvinnes, repareres, og at materialene deres skal kunne gjenbrukes.

Generelt bør det legges til rette for revitalisering av ærverdige håndverksidealer og utbredelse av varer med lang holdbarhet. De som har besøkt museer og gamle herregårder har erfart den fantastiske kvaliteten og holdbarheten som preget mange produkter i gamle dager.

Samtidig bør den lineære økonomien fases ut så mye som mulig. Dette gjelder spesielt masseproduksjon av unødvendige, ikke-bærekraftige varer av dårlig kvalitet som er umulige å reparere, noe som utgjør en stor del av det som produseres i dag.

Les mer om boken «Slik skaper vi en bærekraftig verden», som teksten er hentet fra.

Forrige
Forrige

Hvorfor går strømpene så fort istykker?

Neste
Neste

Slik unngår du beslutningsfeller