Dataspill for forandring
Dataspill er blant vår tids viktigste medier, i hvert fall når det gjelder tidsbruk. Noen bruker dem til å spre livsviktig lærdom.
Ofte blir de forbundet med vold og elendighet. Nå har kloke hoder sett potensialet for å spre positive holdninger og kunnskap gjennom dataspill. I 2004 møttes nonprofit-organisasjoner og akademikere på konferansen Serious Issues, Serious Games i New York. Samme år ble organisasjonen Games for Change dannet. Den kobler spillindustrien sammen med myndigheter, organisasjoner og akademia. Games for Change er også blitt en årlig konferanse som samler viktige IT-selskaper og læresteder. Det er utlyst spillkonkurranser som frister vinnerne med priser og jobb i Microsoft.
I 2011 ble spillet «Fate of the World» en av prisvinnerne ved historiens andre Games for Change Awards. I dette spillet får du styre en organisasjon som skal redde verden fra klimakatastrofer. Du må ta valg knyttet til samfunn, teknologi og miljø. Valgene har ulike kostnader på kort og lang sikt. Du får et budsjett, og skal kontrollere skadelige faktorer som karbonutslipp. Ulike scenarier gir deg ulike utfordringer, fra å håndtere oljekrisen til å beskytte regnskogen i Amazonas. Spillet baserer seg på virkelige data fra klimamodeller. Du får se hvilke forandringer som skjer på jorden når temperaturen øker; for eksempel hvilke arter som forsvinner. Sosial uro kan det også bli. Ikke minst kan du risikere din egen popularitet. For å unngå å bli utestengt fra visse regioner, må du ta hensyn til opinionen. Slik lærer du om komplekse problemstillinger på en effektiv og morsom måte. Om dataspillet ikke kan løse klimaproblemene, kan det i hvert fall gi brukeren bedre grunnlag for å ta valg i den virkelige verden.
Også i Norge foregår det slik spillutvikling. Selskapet Hyperlinkto har laget spillet «Utviklingsinvestoren», med støtte fra Norfund. Her er temaet fattigdomsproblemer, og du får brynet deg på både økonomi, geografi og samfunnskunnskap. Spillet er spesielt myntet på elever i videregående skole, som får det gratis. I en tredimensjonal verden tar du rollen som et investeringsselskap. Du skal løfte bedrifter i din portefølje til samfunnsnyttige virksomheter. Du starter med 100 millioner fiktive kroner, som du skal investere i ulike u-landsprosjekter. Isteden for å vise fram nød og elendighet, gir spillet innblikk i mulighetene. Men du må ta vanskelige valg i spørsmål om lønn, helsetjenester og så videre.
Kanskje blir du oppringt av en kritisk journalist som har gransket arbeidet ditt. Vil du skifte ut ledelsen i bedriften din, eller bare stramme den opp? Gir miljøtiltak valuta for pengene? Du får poeng for dine resultater både når det gjelder økonomi, sosiale forhold og miljø. Du finner fort ut at ingenting er enkelt, og at gode intensjoner kan gi alt annet enn et godt resultat. St. Hallvard Videregående Skole i Lier har tatt spillet i bruk. I en pressemelding sier lærer i samfunnsøkonomi ved skolen, Brita Hamre: «Spillet er perfekt i faget samfunnsøkonomi ettersom det berører problemstillinger rundt korrupsjon, samfunnsøkonomi, etikk og aksjehandel, for å nevne noe.»
Også andrelærere har uttalt seg positivt om spillet i media. Inger Westbye ved Lørenskog videregående skole sa til Dagbladet i 2008: «Elevene har møtt reelle problemstillinger, og fått tilbakemeldinger veldig kjapt – både på bra og en dårlig innsats. Ungdom liker å få raske og konstruktive tilbakemeldinger. Spillet er en avveksling, og samtidig en måte å møte elevene på en arena der de er kjente – og der skolen har ligget litt lenger bak. Vi har vel fått en ny giv for den delen av pensum.»
Eleven Tonje Midtdal, som den gang gikk i 3. klasse ved skolen, sier i samme artikkel: «Vi møter hele tida etiske problemstillinger når vi skal velge hvilke bedrifter vi vil investere i, spesielt når det gjelder korrupsjon.» Medelev Linda Sannes tilføyer: «Og det er sjelden sånn at det bare er ett riktig svar, så vi må diskutere oss fram til hvilket av flere valg som virker mest riktig». Begge har spilt spillet som en del av undervisningen i bedriftsøkonomi.
Ideer som kan forandre verdenSynes du dette var en god idé? Artikkelforfatterne har utgitt en e-bok med mange flere praktiske ideer for samfunn og miljø.