Intimitetens ånd – når samfunnet hjelper deg med å styrke forholdet ditt

Tenk deg at du var del av et fellesskap hvor forholdet mellom mann og kvinne ble sett på som en viktig del av det åndelige livet – ikke bare for individene selv, men også for menneskene, åndene og naturen rundt dem.

Tenk deg at du hadde både venner, slekt og til og med forfedre til disposisjon når forholdet ditt gikk inn i en dårlig fase, og at alle var villige til å hjelpe både deg og ektefellen din til å komme over kneika og vokse sterkere sammen.

Og tenk deg at det fantes faste ritualer som du kunne søke stabilitet og fokus i når følelsene blir vanskelige og du ikke lenger vet hvordan du skal løse flokene som oppstår underveis.

Det høres kanskje både forlokkende og skummelt ut. I vår del av verden er det jo gjerne sånn at man helst vil vise frem det perfekte familielivet og ikke la noen få vite det når det går dårlig. Vi fortsetter å legge ut bilder på Facebook med perfekte familieferier selv når virkeligheten er langt fra idyllisk, og vi fortsetter å smile strålende og si at “jo, takk, vi har det bare bra” når noen spør. Eller vi gråter over et vinglass sammen med venninner mens de forteller oss at han er en drittsekk og at vi fortjener bedre – som om det fører til noen konstruktiv løsning.

Men hvordan ville det vært om alle hadde et annerledes syn på forhold? Hvordan ville det vært om de rundt deg visste hva de skulle gjøre for å hjelpe? Og hva om hele samfunnet faktisk la til rette for det?

Nå når sommerferien er i gang for mange av oss, og ønsket om idyll kanskje er på sitt høyeste, velger vi derfor å dele et lite utdrag fra Intimitetens ånd. Den er utgitt på norsk i 2015, og skrevet av Sobunfo Somé, som flyttet fra Burkina Faso til USA for å dele Dagara-stammens visdom med Vesten.

I dette utdraget snakker hun om stammens årlige fornyelsesrituale, som holdes ved elvebredden:

De eldre bestemmer en dato for når alle parene i landsbyen skal møtes på elvebredden. Alle har med seg de to krukkene som ble laget til bryllupet deres. Disse små krukkene ble velsignet den gangen, en for hver person, og oppbevares på det hellige stedet man har satt av for dem. I hver av disse krukkene er det en talisman, sammen med medisiner, urter, vann og annet. Etter påkallelsen trer hvert par frem og overleverer krukkene til de eldre. De eldre blander litt av vannet i hver krukke, og det blir gitt til hver enkelt person så de kan drikke det eller rense kroppen med det. Hvis de tar denne medisinen, betyr det at de har blitt enige om å løse problemene sine. Hvis ikke, oppstår det et annet problem, og de eldre må finne ut hva som foregår. Det er ikke ofte dette skjer, for konflikter blir vanligvis tatt hånd om i en felles askesirkel før selve forsoningsritualet begynner.

Deretter føres hvert par ned til elven, hvor kvinnen blir badet av de andre landsbykvinnene og så ført til et spesielt sted hvor hun venter på partneren sin. Mennene gjør samtidig det samme for mannen, og lar det være en viss avstand mellom ham og konen hans. Mens det synges en spesiell reisesang for paret, dukker paret under vann og møter hverandre der. Når de dukker opp igjen, hånd i hånd, høres det mye roping og skriking i landsbyen. Dette betyr at åndene nok en gang har gitt sin velsignelse til parets reise.

Før de har kommet helt opp av vannet, gir paret et løfte til åndene, til hverandre, til fellesskapet, og til alle naturkreftene rundt dem  – jorden, vannet, fjellene, bekkene, dyrene, steinene, ilden, trærne osv. Fornyelsesritualer begrenser seg ikke bare til mennesker. Man fornyer forholdet sitt til alt som finnes rundt en. Det er nødvendig å ha et godt forhold til alle disse tingene hvis ens eget forhold skal fungere. Til slutt takker man dem for hjelpen.

Etter dette forsoningsritualet, som avsluttes med en feiring som varer i flere dager, kan jeg knapt vente til neste års ritual. Jeg ser for meg at jeg vil bli gal uten det. Når folk begir seg hjemover og er fylt av fornyelsesånd, hengir de seg mer enn noensinne til å jobbe med sitt intime liv. Alle ønsker å holde forholdet sitt i en sunn tilstand.

Du kan lese mer om Dagara-stammens skikker og syn på forhold i boken Intimitetens ånd, som ble utgitt i norsk oversettelse på Flux Forlag i 2015.

Kanskje vil du ikke være enig i alt som står der, og kanskje vil det av og til kjennes kontraintuitivt og rart for ditt vestlige tankesett.

Men kanskje vil du finne inspirasjon til å jobbe med forholdet ditt på en ny måte, og se på det i relasjon til både omverdenen og det åndelige.

Flux Forlag