Rupert Sheldrake på Litteraturhuset - se video
Rupert Sheldrake er en britisk biokjemiker som utfordrer forskerkolleger. Han mener at dogmer står i veien for undring og nye spørsmål i vitenskapen.
Med dette foredraget lanserte Sheldrake sin nye bok «Vitenskapens vrangforestillinger».
Her er noen av Sheldrakes poenger fra boken og foredraget:* Resultater som stemmer med forventningene blir uten videre akseptert, mens de som ikke stemmer blir avvist som mangelfulle.* Underliggende tro styrer vitenskapelig tenkning, ofte bygd på ideologi fra det nittende århundre. Materialismen er en slik tro.
Materialismen sier at den eneste virkelighet utgjøres av materie. Da blir bevissthet et stort problem. Å kalle bevissthet en illusjon, forklarer ikke bevissthet – det forutsetter bevissthet.
De fleste hjerneforskere tar for gitt at sinn og bevissthet er lokalisert til hjernen og at hukommelse lagres som materielle spor. Men forskning for milliarder av dollar gjennom hundre år har ikke funnet slike spor.
400 år med mekanistisk vitenskap har nesten ikke gitt noen fremgang i forståelsen av hvordan hjernen produserer subjektiv opplevelse.
De fleste forskere tar for gitt at konstanter virkelig er konstante, som den universelle gravitasjonskonstanten og lyshastigheten. Men alle publiserte verdier for konstanter varierer over tid. Skal det bortforklares, eller må vi godta at naturlovene er under utvikling, som alt annet?
Sheldrake foreslår nye tilnærminger for å løse gamle problemer i vitenskapen. For eksempel lanserer han en testbar hypotese om at sinnets felt både er inni og utenfor hjernen. Vi vet at magnetens felt er inni magneten, men også strekker seg ut over dens overflate. Det samme gjelder jordens gravitasjonsfelt og mobiltelefonens elektromagnetiske felt. Er mystiske opplevelser akkurat det de ser ut som: forbindelser mellom menneskesinn og større, mer omfattende former for bevissthet?