Økonomiens utfordring
Det globale miljøet befinner seg i en skjebnetime. Økonomiske analyser må i større grad trekke inn miljøetiske handlingsnormer, skriver Ove Jakobsen.
Endringer i den økologiske balansen kan skyldes flere faktorer. I et historisk perspektiv har den naturlige evolusjonen flere ganger ført til alvorlige naturkatastrofer. De dramatiske endringene i flora og fauna som er påvist opp gjennom tidene, skyldes at betingelsene for ulike livsformer har forandret seg dramatisk.
Som et eksempel på at økologisk ubalanse kan forklares evolusjonistisk, kan det nevnes at frigjøringen av oksygen til miljøet var den første økokatastrofen på jorda, med svært negativ virkning på de organismene som ikke var tilpasset den nye gassen.
I dag er det imidlertid endringer frembrakt av menneskelig adferd som representerer den største trusselen mot økologisk balanse. Den viktigste forklaringen på at det globale miljøet i dag befinner seg i en skjebnetime, må uten tvil knyttes til utviklingen innenfor teknologi og økonomi.
I en viss forstand kan konflikten mellom mennesker og natur føres tilbake til den industrielle og den vitenskapelige revolusjon som fant sted på slutten av 1700-tallet. Denne hendelsen markerer starten på en ny vitenskapelig epoke. Et viktig kjennetegn ved opplysningstidens vitenskapssyn var at menneskene definerte seg selv som observatører som var adskilt fra og hevet over naturen.
Mineraler, planter og dyr ble i økende grad redusert til midler for menneskelig behovstilfredsstillelse. Ønsket om å manipulere og utnytte naturen ut fra kortsiktige menneskelige nyttebetraktninger har vært en nødvendig forutsetning for utviklingen av naturvitenskapene. Motivasjonen for vitenskapelig forskning endret seg fra å tillegge kunnskapen egenverdi (jf. for eksempel Aristoteles) til å betrakte kunnskap som et middel for å oppnå økt kontroll over naturprosessene (jf. for eksempel Bacon).
De fleste vitenskaper, også økonomien, er i dag basert på et tilsvarende instrumentelt grunnlag, ettersom målet hele tiden er å finne frem til teorier og modeller som gjør det mulig å påvirke en uavhengig variabel for å oppnå et ønsket resultat. Økonomisk rasjonalitet er knyttet til valg av midler for å nå definerte mål, som regel knyttet til kortsiktig bedriftsøkonomisk avkastning.
Det er viktig å være oppmerksom på at økonomiens rasjonalitetsbegrep ikke inkluderer valg av målsetninger. Formulering av mål representerer et normativt spørsmål som økonomene i liten grad tar stilling til. For å kunne løse de økologiske problemene vi i dag står overfor, er det åpenbart at en slik ansvarsfraskrivelse ikke lenger er akseptabel.
Selv om en handling både er teknisk mulig og økonomisk rasjonell, er det ikke sikkert at den kan godtas ut fra et økologisk eller etisk perspektiv. Økonomiens utfordring er dermed å overskride de vitenskapelige grensene disiplinen i dag arbeider innenfor, slik at de økonomiske analysene også trekker inn miljøetiske handlingsnormer.
Les mer om boken «Økologisk økonomi», som teksten er hentet fra.