Gjerrigknarkens julegaver
Gjerrigknarken lager sitt eget lim, og ser gaver der andre ser søppel.
Allerede i november burde du begynt å lete gjennom teltet/hybelen/leiligheten din etter løse gjenstander, for de billigste gavene lager du selv. Vær oppmerksom på ting som kan klippes i, males på eller limes sammen med hverandre.
Gjerrigknarken fikk sin viktigste utdanning i barnehagen. Her lærte han at en tom dorull bare trenger en stoffrest for å bli en alle tiders blyantboks til skrivebordet. En boks for de fineste pennene får du av syltetøyglass, bare husk å spise opp innholdet først.
Lim lager du slik: Fisk en abbor, legg skinnet i bløt og skrap bort skjellene. Legg så skinnet i en okseblære og surr godt igjen. Kok blæra i vann til skinnet løser seg opp, og (vips!) så har du laget limet ditt selv.
Den forberedte gjerrigknark tilbrakte sommeren i spredtbygde strøk og ble venn med en sau. Den tålmodige gjerrigknark gjør det til en vane å plukke lodotter fra ullgensere over alt hvor han ferdes. Vil du farge garnet ditt, oppsøk nærmeste universitet eller høyskole. Finn en lesesalplass der studenten ligger og sover eller er ute og røyker, og lån markeringstusjene.
Et våkent gjerrigknark-blikk ser lysestaker og vaser der andre ser tomflasker. Damp av etiketten og mal flasken i fine farger og mønstre. Er du ekstra gjerrig, finner du flasker gatelangs natt til søndag, og dekorerer dem med tip-ex.
Papp er blant gjerrigknarkens kjæreste samleobjekter. Klipp tolv jevnstore plater, og lag en kalender for det kommende året. Denne gaven burde du tenkt på allerede i juli, og plukket blomster som du la i press mellom gratisbøker som Kjøpsloven og Forvantlingsloven. Alternativt kan du lime på barnetegninger, fotografier, matoppskrifter eller annet du har i samleskuffen.
Ødelagte klær blir som nye når du river dem i remser og vever dem sammen til grytekluter, vesker og lappetepper. Veven lager du av hyssing og en gammel vinduskarm. Gråstein kan du male og lime sammen til morsomme figurer. Dette krever mer av limet enn av deg, så gjerrigknarken anbefaler naturens egne bokstøtter. Steiner som er store nok til å holde den heldige mottakerens bøker på plass.
Til slutt et tips fra Bodil, selger av gatemagasinet =Oslo. Hun maler på baksiden av handlelister fra Bunnpris. Når hun er fornøyd med kunstverket, sprayer hun over med billig hårlakk så bildet får glans. Slike jenter vil gjerrigknarken ha. Er du fortsatt fristet til å kaste bort penger i en gavebutikk før jul: Husk at alt en gang er laget. Ved å lage det selv, slipper du kostbare mellomledd.