Flux er kurspartner til Nobels Fredssenter

Nobels Fredssenter har tatt arven etter fredsprisvinnerne på alvor og bestemt seg for å sette dialog på dagsorden. Flux har vært leverandør av dialogkurs på senteret siden våren 2023. Vi tilbyr også skreddersydde kurs til bedrift basert på Nobels Fredssenters åtte prinsipper for dialog, gjerne kombinert med vårt eget dialogiske rammeverk som har vært arbeidet frem og praktisert i våre kurs i løpet av de siste 20 årene. 

Dialogen har en viktig forutsetning; en tro på at vi mennesker dypest sett har noe til felles. Derfor kan dialog bidra til at mennesker relaterer seg til hverandre og samhandler på en mer konstruktiv måte, selv i vanskelige situasjoner.   

Vi jobber aktivt med at dialog skal utvide den tradisjonelle forståelsen av demokrati ved å vektlegge inkludering av alle stemmer, perspektiver og følelser i en beslutningsprosess. Det handler ikke bare om flertallsstyre eller formelle strukturer, men om å dykke dypere ned for å lete frem forståelse mellom mennesker og grupper. 

Dialog er hensiktsmessig når det skal arbeides med å … 

  • Få tak i det usagte – og utforske antagelser og holdninger 

  • Få opp flest mulig perspektiver på en sak før det skal tas en beslutning 

  • Forholde seg til hverandre på en likeverdig måte 

  • Bygge tillit i en gruppe 

  • Skape økt forståelse for ulike ståsteder 

  • Øke samhandling for fruktbare resultater og relasjoner 

  • Legge et fundament for videre forhandling eller diskusjon 

I vårt dialogarbeid legger vi vekt på…

1. Inkludering av alle perspektiver: Alle synspunkter, selv de marginale, skal få rom til å bli hørt. 
2. Arbeid med underliggende dynamikker: Fokus på å lytte til følelser, relasjoner og maktforhold bak det som blir sagt høyt 
3. Bevissthet om ubevisste faktorer: Anerkjennelse av at underliggende følelser og konflikter kan påvirke beslutninger og relasjoner. 

Vi jobber med ulike tilnærminger til disse fire ferdighetene: 

Å lytte: Fokus på å øve på å få tak i det usagte, det som ikke alltid kommer tydelig frem. Dette krever praktisering og oppmerksomhet og en vilje til å forstå.  

Å møte med respekt: Respekt er mye mer enn høflighet; det er en dypere holdning som må praktiseres for å verdsette det menneskelige i andre. 

Å utforske antagelser: Dette handler om å identifisere og reflektere over de underliggende forestillingene, oppfatningene og tankemønstrene som påvirker hvordan vi forstår verden, oss selv og andre. Antagelser kan være nyttige som mentale snarveier, men de kan også være begrensende hvis de er ubevisste, feilaktige eller utdaterte. Å undersøke dem åpner for vekst, dypere forståelse og mer autentiske relasjoner. 

Å uttrykke: Å uttrykke ditt sanne bidrag til en dialog og å tørre å gjøre det, er en kontinuerlig prosess. Det krever selverkjennelse, mot og vilje til å møte både risiko og belønning. Når du gjør det, bidrar du ikke bare til verden rundt deg, men også til din egen vekst og selvfølelse. Ved å tørre å være deg selv fullt og helt, inviterer du også andre til å gjøre det samme. 


HVORFOR FLUX? 

Flux har over 20 års erfaring med å levere kurs i dialog. Vi har bl.a. jobbet med kriminalomsorgen, politiet, skoler og diverse bedrifter og organisasjoner. Vi har også utviklet et dialogisk lederskapsprogram som gjennomføres 1-2 ganger i året.  Vi legger stor vekt på praksis og ressurser som utvikler tydelig kommunikasjon. Vi jobber erfaringsbasert og involverer deltagerne på våre kurs i en rekke ulike øvelser.  

Vi skreddersyr og leverer kurs til bedrifter og organisasjoner tilpasset deres ønsker og behov. Se her for eksempler på moduler som kan inkluderes i kurs. Les mer her om kurs og foredrag til din bedrift eller organisasjon. 

Les mer og meld deg på kursene vi leverer på Nobels Fredssenter her.

Ta kontakt for en uforpliktende prat her!


OM NOBELS FREDSSENTER

Nobels Fredssenter er Nobels fredspris’ ansikt utad. Med utgangspunkt i historien om fredsprisen og prisvinnerne tilbyr de utstillinger, arrangementer, omvisninger og digital formidling. Senteret har siden oppstarten i 2005 blitt internasjonalt anerkjent for sin satsing på dokumentarfotografiet og har utviklet seg til en viktig arena for samfunnsdebatt og samtaler om fred, menneskerettigheter og konfliktløsning.

Kilde: www.nobelpeacecenter.org/om-oss