Arne Næss og dypøkologien med Henrik Tschudi

 

Vi har i dag en fornemmelse av at det haster å endre kurs og leveforhold for at vi skal ta vare på kloden vår og alt som lever her, men det er lettere sagt enn gjort. Hvordan kan Arne Næss´arbeid med dypøkologi hjelpe oss å forstå vår plass i et større økologisk fellesskap – og inspirere oss til å gjøre tanker om til handling?

Da Arne Næss ble professor i 1939, 27 år gammel, sa han at han hadde lært like mye av rotter som av Platon. Det ble ikke godt mottatt. Næss utfordret med sin “dypøkologi” tanken om at mennesket er adskilt fra alt som lever, og dermed burde ha en særstilling. 

Næss løftet frem naturens egenverdi, uavhengig av dens nytteverdi for menneskene. Han mente at vi måtte bevege oss bort fra en snever, menneskesentrert miljøpolitikk til en dypere forståelse av hvordan alt liv henger sammen. Dette innebærer en fundamental endring i vårt syn på naturen – ikke bare for å redde miljøet, men for å leve et mer meningsfullt liv.

Henrik Tschudi, som i sin tid grunnla Flux, var nær venn med Arne Næss. Han forteller i denne episoden om sitt vennskap med Arne, deres felles opplevelser og hvordan han tolket Arnes dypøkologiske filosofi. Han deler et bilde av en livsbejaende, leken og noen ganger smårampete Arne som elsket naturen – og det store i det små. I samtalen drøftes begreper som frihet, dyp glede, undring, tilstedeværelse, lek, nysgjerrighet og naturens egenverdi.

Programleder er Trine-Line Biong

Du kan også høre episoden der du hører podkast, f.eks. på Spotify.

 
 

Aktuelle arrangementer:


Aktuelle bøker:

Dyp glede
289,00 kr
Sansenes magi
299,00 kr

Aktuelle podkastepisoder:

 
Neste
Neste

Om bevissthet, uvanlige opplevelser og vår virkelighetsforståelse med Astri Hognestad og Øyvind Grøn