Myten om det normale
Myten om det normale
Av Gabor Maté med Daniel Maté
ISBN: 9788283840414
Innbinding: Heftet
Sider: 486
Utgivelsesår: 2023
Hva er egentlig «normalt» når det gjelder helse? I USA har seksti prosent av alle voksne en kronisk lidelse. Blant kvinner er det en uforholdsmessig økning i autoimmune sykdommer, og selvmordsforsøk blant barn øker raskt. I Europa er mentale lidelser blitt den største helseutfordringen. Hva er det ved dagliglivet vårt som bidrar til dette og hvordan ble dette den nye «normalen»?
Etter over 40 år med erfaringer fra klinisk praksis, har den anerkjente legen Gabor Maté innsett at den rådende forståelsen av begrepet «normalitet» ikke gir mening. Den ignorerer nemlig hvordan vi påvirkes fysisk og psykisk av traumer, stress og forventninger som følge av en moderne livsstil. Å oppfylle det moderne samfunnets kriterier for normalitet går på tvers av våre naturgitte behov, mener Maté.
Til tross for avanserte og teknologiske nyvinninger mislykkes den vestlige medisinske modellen med å behandle hele mennesket. Maté ønsker ikke å ugyldiggjøre medisinens udiskutable fremskritt, men har til hensikt å bidra med et nytt perspektiv: Et syn på normalitet som understøtter det beste i oss.
For å snu den negative helseutviklingen, må vi bevisstgjøre oss kløften mellom det vår innerste natur ber om og det «normalen» krever av oss, skriver Maté.
Denne boken, som han har skrevet sammen med sin sønn Daniel Maté, er hans mest ambisiøse og presserende prosjekt hittil.
Sagt om boken:
Episk om forbindelsen mellom samfunn, livsstil, helse, sykdom og avhengighet. Medrivende og vakkert!
- Bessel van der Kolk, psykiater
“Myten om det normale” er en bok som bokstavelig talt alle vil bli beriket av – et klokt, dyptgående og helbredende arbeid som er kulminasjonen av Dr. Matés mange år med dyp og smertelig akkumulert visdom.
- Johann Hari, forfatter av “Frakoblet” og “Stjålet fokus”
Utdrag fra boken:
Traumer skiller oss fra kroppen
I mange år var det vanskeligste spørsmålet jeg kunne få «Hva føler du?» skriver Gabor Maté.
Les hele bokutdraget her
Når vi avledes fra å leve
Dersom traumer fører til at vi mister kontakten med oss selv, gir det mening å si at vi kollektivt holder på å drukne i inntrykk som både utnytter og underbygger traumer. Gabor Maté reflekterer over hvorfor vi omgir oss med så mye støy og meningsløs underholdning.
Les hele bokutdraget her
Sensitivitetens velsignelse og forbannelse
«Ikke vær så veldig sensitiv», får mange ofte høre. Men andre ord, «Ikke vær så veldig deg selv». Genetisk sårbarhet koder ikke for sykdom, men det kan bidra til sensitivitet hos en person som blir mer påvirket av livets omskiftninger enn en som er mer robust anlagt – en langt fra uvesentlig konsekvens. Å være ekstra sensitiv kan være et klassisk tveegget sverd.
Les hele bokutdraget her
Det diagnoser ikke avdekker
Leger utdannes i liten grad til å undre seg over pasientenes livserfaringer.
Les hele utdraget her