Dyp glede
Dyp glede
Av Arne Næss
ISBN: 9788292773178
Innbinding: Innbundet
Sider: 331
Utgivelsesår: 2008
Norges mest kjente filosof!
Da Arne Næss (1912-2009) gikk av som professor i filosofi 1970 viet han sitt liv til det inderlig gledesfulle, til lek, klatring, Hallingskarvet, hytta Tvergastein og kjærligheten til naturen. Han grunnla den dypøkologiske bevegelsen, som engasjerer tusener verden over. I Norge er det få som kjenner til hva bevegelsen går ut på.
Boken samler for første gang på norsk utdrag fra de mest sentrale av Næss’ dypøkologiske og økosofiske tekster. Dette er en inspirasjonsbok for folk flest. Den voksende klimatrusselen gjør dypøkologien mer aktuell enn noensinne.
Boken er delt i fire hoveddeler med fem underdeler, krydret med bilder, sitater og inspirasjonsrammer. Den viser hvordan Næss’ tanker er utviklet gjennom en åpen og nysgjerrig holdning til egne erfaringer.
“Det er ikke bare vår innstilling til andre mennesker som viser hva som er våre viktigste verdier og høyeste prioriteringer i livet. Det gjør også vårt forhold til alt annet som lever. jeg tror det som forener alt liv, er viktigere enn det som skiller.”
Per Ingvar Haukeland har tidligere samarbeidet med Næss om bestselgeren Livsfilosofi (1998), og hans glitrende pedagogiske form går igjen i denne boken. Han har også forsket og undervist i økofilosofi og har doktorgrad fra Berkeley-universitetet i California.
Inn i dypøkologien
Velkommen til workshop inspirert av Arne Næss 11. februar 2025
Hvordan kan vi leve i harmoni med naturen og finne dypere glede enn materiell velstand kan gi? Inspirert av Arne Næss’ filosofi om dypøkologi, inviterer vi deg til en workshop hvor vi utforsker forbindelsen mellom livskvalitet, miljø og personlig ansvar. Her vil vi kombinere filosofi, øvelser og dialog i praksis for å styrke vår forbindelse til naturen og hverandre.
Les mer og meld deg på her
Les utdrag fra boken:
Alt er mulig
Filosofen Arne Næss kalte seg possibilist. Han mente at hva som helst i prinsippet kan skje når som helst. Vi må være åpne for annet enn det vi forstår som sant og mulig i dag.
Livskvalitet er hva vi føler, ikke hva vi har
Vi kan søke både nytelse, lykke og perfeksjon uten å ødelegge miljøet slik vi har gjort i senere tid, skriver Arne Næss.
Utdannelse må også være inndannelse
Følelser, inndannelse og avlæring er en viktig del av læringen. Det mente filosofen Arne Næss. Her reflekterer han over temaet, og minnes seg selv som tiåring.
Utvid selvet og bli mindre fremmedgjort
Arne Næss pleide å si: «Vi er så mye mer enn hva vi tror vi er.» Er du klar for å realisere deg Selv med stor S?
Om menneskets utviklingspotensial
Når vi mennesker leser historien om oss selv, gjør vi det gjerne utifra et ståsted hvor vi tror vi har kommet til veis ende og at vi nå er det endelige resultat av en evolusjon som har pågått i millioner av år. Det er også lett å miste motet fullstendig når man daglig leser nyheter om hva mennesker har klart å stelle i stand. Men er vi egentlig i mål – eller for den saks skyld på vei ned igjen? Hvordan vil vi i så fall utvikle oss videre herfra?