Vår – «Underet»
I år har vi vært så heldige å få Flux-forfatter og Nationen kommentator Kari Gåsvatn til å skrive fire engasjerende og aktuelle tekster om de fire årstidene, som vil bli lagt ut hver søndag i advent. Tekstene er inspirert av Gåsvatns bok Geriljahagen.
Kari Gåsvatn (f. 1948) er oppvokst i Rindal og har vært journalist siden 1970. Hun startet som politisk journalist i Nationen i 1978, hvor hun etter hvert ble fast kommentator og i dag er spaltist.
«Underet»
Våren begynner i november for oss som pusler med jord, planter og frø. Den begynner som en grønn drøm når vi samler de siste frøene fra ringblomst og stokkroser, pakker kompost rundt en busk som sturer, bærer sårbare vekster og knoller ned i en frostfri kjeller. Mens isvinden virvler opp gule blader, før snøen legger seg over landskapet.
Selv den minste lille hageflekk er landskap. Mer interessant enn storslagne panorama, villmark og fjerne fjell. Hverdagslandskapet er veikanter, villnis, skogkanter, geriljahager, render og striper der det alltid gror noe. Jul er et under. Våren er også et under. Landskap som hviler, er fulle av liv. Ut av det som var frossent, grått, brunt og hvitt kommer bittesmå spirer. For få generasjoner siden var «vårknipa» et spørsmål om å overleve. Til det igjen vokste mat for folk og dyr. Nå er vi så mette at vi har glemt det.
Folk diskuterer om de skal tro på «det overnaturlige». Spørsmålet er irrelevant. Det er vanskelig å tenke seg et større mirakel enn naturens kretsløp, liv som våkner fra det som ser ut som ingenting. Mat og skjønnhet opp fra jorda. Selv i det minste mellomrom, langs asfalten, i sprekker i muren, bak en trist holdeplass, er det livsrom for noe som vokser. Når jeg legger frø i jorda, hjelper jeg til. Jeg forstår ikke med fornuft hva som skjer når det spirer, men aner en større fornuft bak underet. Livet er et mirakel.
Blir det noe av vekstene som er sådd og plantet? Vi er vant til å trykke på en tast og få svar på sekunder. I landskap gjelder naturens og årstidenes prinsipp. Det betyr venting, tålmodighet. Et videre perspektiv enn neste kvartalsregnskap. Vi kan lære av naturen. Den er smart, men den trenger tid. En hage, et landskap, har årstidene og generasjonene som tidsregning. Advent hviler i en større advent.