Høst – «Gullet»
I år har vi vært så heldige å få Flux-forfatter og Nationen kommentator Kari Gåsvatn til å skrive fire engasjerende og aktuelle tekster om de fire årstidene, som vil bli lagt ut hver søndag i advent. Tekstene er inspirert av Gåsvatns bok Geriljahagen.
Kari Gåsvatn (f. 1948) er oppvokst i Rindal og har vært journalist siden 1970. Hun startet som politisk journalist i Nationen i 1978, hvor hun etter hvert ble fast kommentator og i dag er spaltist.
«Gullet»
Høsten er best. Det er sanketid, innhøsting av naturens gaver, inn i kjeller og kjøleskap, i glass, flasker, bokser og poser. Jeg ville skrive låve, men låver brukes knapt lenger til det de var bygd for, dyra spiser ikke lenger høy.
I kalde nord har sanking og høsting handlet om å overleve. Nå kan vi kjøpe fra hele verden, hele tida, alt vi ønsker. Vi vet ikke lenger hva vi ønsker og mister sesongene. En dag kan vi igjen få bruk for å vite hva som vokser, gror og beiter i nabolaget. Vi trenger kompetanse på mat, ikke som gourmeter, men som kunnskap om mat knyttet til sted og landskap.
Vi trenger møteplasser for å snakke om hva som er spiselig der vi bor. Det er en systemfeil når hageepler råtner, mens butikken selger epler fra Argentina og Chile. Vi kan be om å få plukke hos noen, og kjøpe kjøtt og grønnsaker rett fra en bonde. Hun kan også lære oss om dyrking, om sammenhengen mellom landskap og mat. Den som forsvinner når vi kjøper plastpakket, langreist ferdigmat som vi ikke vet hva inneholder av tilsetninger, rester av sprøytemidler og slavelignende arbeid.
Maten er fremmedgjort. Høsten er tid for å ta den tilbake. En potetplante i potte kan bli et helt måltid, bittesmå potetkuler inkludert. Den beste oppskrifta mot matkasting er å dyrke selv, den nest beste er å kjenne dyrkeren og forstå arbeidet fram til potet.
Høst er årstida med størst spennvidde. Den bugner mest og er mest naken. Livets låve er i bruk for oss alle. Der sankes livets skatter, det som gjør at vi forstår hvorfor vi er her på kloden. Høstens gull sankes inn i livets låve.